Patiënten die stress hebben vanwege de keuze varkensklep of mechanische kunstklep, zijn erg geholpen met een online programma vooraf. Ze zijn niet perse zekerder van hun keuze, maar voelen zich wel beter geïnformeerd en minder angstig.
Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek naar gedeelde besluitvorming, waar het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (nvtg) over bericht. De algemene conclusie: beter informeren van patiënten lost keuzestress niet op in situaties dat er geen optimale keuzes zijn. Wel kan hierdoor het proces van informeren effectiever worden.
Angstig
Het programma www.hartklepkeuze.nl is ontwikkeld door vijf Nederlandse centra voor hartchirurgie. Het is bedoeld voor patiënten, om samen met hun behandelaar tot een afgewogen keuze te kunnen komen. Tijdens de studie zijn 77 hartpatiënten onderzocht die hartklepkeuze hebben gebruikt, en een controlegroep van 78 mensen die dat niet deden. De 77 bleken significant beter geïnformeerd, hadden meer objectieve kennis over kleppen en ze waren minder angstig. Ze waren alleen even onzeker over de te maken keuze. Drie maanden na de operatie waren beide groepen even tevreden over hun beslissing.
Antistolling
Varkensklep en kunstklep zijn de meest voorkomende opties bij hartoperaties, maar de keuze daartussen is lastig. Een mechanische hartklep gaat in principe een leven lang mee, maar de patiënt moet ook altijd antistollingsmiddelen blijven slikken. Dat laatste is bij een varkensklep niet nodig. Maar die slijten veel sneller en moeten nogal eens worden vervangen.