Het OLVG in Amsterdam heeft de STZ-innovatiechallenge 2017 gewonnen. Van de 28 inzendingen voor de werd de PIJN app als beste beoordeeld.
Bij een eerste schifting lette de onafhankelijke beoordelingscommissie onder meer op het innovatieve gehalte, patiëntgerichtheid, betrokkenheid van zorgverleners, samenwerking, opschaalbaarheid, duurzaamheid en haalbaarheid. Uit de tien overgebleven inzendingen kozen de STZ-leden de PIJN app.
De top drie werd gecompleteerd door de ‘Permanent Breast Seed Implant’ (PBSI) trial van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en de ‘Zakkaartjes App’ van Interactive Studios in samenwerking met het Albert Schweitzer Ziekenhuis.
Innovatiekracht
Het OLVG ontving de STZ-innovatie award uit handen van Oscar Kneppers, oprichter van start-up academy Rockstart. De STZ zich zal zich de komende periode in gaan zetten om de winnende innovatie in zoveel mogelijk STZ-ziekenhuizen op te schalen, zodat een grote groep patiënten voordeel van de innovatie kan hebben. Met de innovatie-challenge wil de STZ de innovatiekracht van de STZ-ziekenhuizen laten zien. STZ ziet zichzelf als de vereniging van voorhoedeziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg. De 26 aangesloten ziekenhuizen onderscheiden zich door steeds de voorhoede positie te kiezen en de focus te leggen op de pijlers: wetenschap, topklinische zorg en opleiding.
Minder complicaties
De PIJN app geeft patiënten een ‘tool’ waarmee zij betrokken kunnen zijn bij de behandeling van pijn. De applicatie staat in verbinding met het eigen patiëntendossier en er is direct contact mogelijk met de verpleegkundige die gealarmeerd wordt wanneer de patiënt ernstige pijn aangeeft. Door goede postoperatieve pijnstilling kan het aantal complicaties na een operatie aanzienlijk gereduceerd worden. De manier waarop nu echter pijn wordt gemeten, met een meetlatje door verpleegkundigen en artsen, werkt niet goed. Met de PIJN app kunnen patiënten zelf pijn registreren in het elektronisch patiënten dossier (EPD). Wanneer de patiënt ernstige pijn registreert, krijgt het pijnteam van de anesthesie een melding en kunnen zijn snel reageren met medicatie om de pijn te verlichten. De patiënt herstelt sneller én met minder complicaties.