Zeven van de acht grootste ggz-aanbieders hebben een positief resultaat behaald in 2016. Alleen Rivierduinen boekte een verlies. Dit blijkt uit een benchmark van Adstrat Consulting.
Van de tien grootste ggz-instellingen ontbreken Lentis en GGzE in de analyse van de jaarverslagen van Adstrat omdat zij hun jaarverslag nog niet hebben gedeponeerd. Niettemin concludeert Adstrat dat de ggz-sector haar financiële positie in 2016 licht versterkt heeft. De grootste acht aanbieders behaalden vorig jaar een omzet van 1,9 miljard euro. Gemiddeld rapporteerden zij een netto resultaat van 0,5 procent.
Zorgaanbieder Antes uit Rotterdam boekte het beste resultaat met een netto resultaat van 7,2 procent op een omzet van 182 miljoen euro. Het resultaat verbeterde volgens Antes sterk door zowel een omzetverhoging als kostenverlaging. Alleen Rivierduinen boekte een verlies, volgens Adstrat. De Leidse zorgaanbieder verkeert al langer tijd in financiële problemen.
Allergrootste ggz-aanbieder
Evenals in voorgaande jaren is Parnassia de allergrootste ggz-aanbieder van Nederland. Waar de aanbieder uit Den Haag in 2015 nog een omzet van 553 miljoen euro behaalde, was dit in 2016 ruim 612 miljoen euro. De andere grote instellingen geven een wisselend beeld wat de omzet betreft. Arkin ging van 213 miljoen euro (2015) naar 234 miljoen euro (2016) terwijl GGz Centraal de omzet zag dalen van bijna 198 miljoen euro (2015) naar bijna 193 miljoen euro (2016).
“De financiële huishouding van de grote ggz-instellingen was vorig jaar redelijk op orde hoewel onderling de verschillen groot zijn”, aldus Gérard Brockhoff die de benchmark uitvoerde en partner is bij Adstrat. “Verdere bezuinigingen in de sector zoals tariefkortingen en beddenreducties kunnen de positie in de komende jaren onder druk zetten want de benchmark maakt duidelijk dat de resultaten broos zijn.”
Vastgoed
Riverduinen, Dimence en GGz Centraal hadden in 2016 het meeste vastgoed, stelt Adstrat, met een boekwaarde van in totaal 423 miljoen euro. GGNet en Antes hadden het minste aantal eigen gebouwen. Gezamenlijk beliep vorig jaar de netto schuld van de instellingen aan banken 462 miljoen euro. De schuld drukte relatief het zwaarst bij Rivierduinen, Dimence en GGz Centraal. De schulddruk was verhoudingsgewijs het minst bij Parnassia, GGNet en Pro Persona.