De raad van toezicht van ouderenzorgorganisatie Insula Dei Huize Kohlmann beschuldigt voormalig bestuurder Barbara Versteegen van belangenverstrengeling. Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat de echtgenoot van Versteegen voor ruim 250 duizend euro aan opdrachten kreeg voor aanpassingen aan het interieur van de woonzorgcentra. Daar had Versteegen volgens de raad van toezicht geen toestemming voor gevraagd.
Dat meldt De Gelderlander.
Het bedrijf van de echtgenoot van Versteegen ontving tussen 2013 en 2017 15 opdrachten, onder meer voor de levering van meubilair en stoffering voor de huiskamers in de Arnhemse woonzorgcentra. Door die opdrachten aan haar echtgenoot te gunnen, zou Versteegen in strijd hebben gehandeld met de Governancecode Zorg. Daaruit volgt dat bestuurders elke vorm van persoonlijke bevoordeling of belangenverstrengeling moeten vermijden.
Verwijtbaar
Volgens de raad van toezicht van Insula Dei heeft Versteegen ernstig verwijtbaar gehandeld. “Wij zijn onthutst over de zaken die in het rapport zijn vermeld. Besluiten tot het aangaan van transacties bij tegenstrijdige belangen behoeven onze goedkeuring. Ook de statuten en reglementen van de Stichting Insula Dei Huize Kohlmann verplichten daartoe.”
Versteegen laat aan De Gelderlander weten dat zij haar inkoper expliciet heeft verboden om rechtstreeks zaken te doen met het bedrijf van haar echtgenoot. Van belangenverstrengeling is volgens haar dus geen sprake. Ook was de raad van toezicht wel degelijk op de hoogte van de situatie, aldus Versteegen.
Non-actief
Versteegen werd in april op non-actief gesteld, omdat de rvt geen vertrouwen meer had in het functioneren van de bestuurder. Haar taken worden sindsdien overgenomen door interim-bestuurder Karel Verweij. De ouderenzorgorganisatie werkt momenteel aan de ontbinding van het contract van Versteegen, schrijft De Gelderlander. Daarin wordt ook het onderzoek van Ernst en Young meegenomen.