Een grensoverschrijdend Europees consortium onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM) werkt de komende jaren aan de ontwikkeling van slimme botimplantaten. Die moeten terugkerende operaties, voortdurende medicatie of zelfs het gebruik van donorweefsel bij complexe botbreuken overbodig maken.
Doordat inwoners van Noordwest-Europa een verhoogd risico op botontkalking met zich meedragen laat deze regio al jaren de hoogste aantallen botbreuken van heel Europa zien, “met een aanzienlijke economische en maatschappelijke last tot gevolg, volgens UM. Binnen de regeneratieve geneeskunde werken wetenschappers al langer aan de ontwikkeling van slimme botimplantaten, die voor een sneller herstel zorgen en tegelijkertijd leiden tot verlaging van de zorgkosten.
Een internationaal samenwerkingsverband, dat naast de UM bestaat uit de universiteiten van Leuven (België) en Lille (Frankrijk), het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie uit Aken (Duitsland), Medicen Paris Region, een biomedisch conglomeraat uit Parijs en de gespecialiseerde bedrijven Electrospinning Company en NKT Photonics uit het Verenigd Koninkrijk en Spraybase uit Ierland, gaat de technologie om die implantaten te vervaardigen de komende jaren verbeteren. Bovendien willen de initiatiefnemers van het project BONE zich ook nadrukkelijk richten op daadwerkelijke productontwikkeling en marktintroductie van de implantaten.
Electrospinning
Centraal in de ontwikkeling van slimme botimplantaten staat een zeer innovatieve technologie, genaamd electrospinning. Daarmee kunnen onderzoekers een implantaat vervaardigen dat het lichaam ondersteunt bij het opnieuw aanmaken (regeneratie) van gezond botweefsel. Het technologische zwaartepunt van het project BONE ligt in Zuid-Limburg op de Brightlands campussen en in Aken, de preklinische testen zullen plaatsvinden in Leuven en Lille.