Een geriatrisch assessment is van levensbelang om oudere patiënten met kanker een behandeling op maat te geven. Dat stelt Geriater Marije Hamaker.
“Zo’n 70 procent van de patiënten waar specialisten op het gebied van kanker mee te maken krijgen is ouder dan 65 jaar”, zegt Hamaker. “Deze patiënten vertonen onderling grote verschillen in vitaliteit en belastbaarheid.”
Door het in kaart brengen van de gezondheidstoestand, lichamelijke conditie, geestelijk functioneren, sociale netwerk en zelfredzaamheid kan een goede inschatting gemaakt worden van de reserves die een oudere patiënt heeft, en daarmee de belastbaarheid. Hiermee kan schade bij een patiënt door een te zware behandeling voorkomen worden. En omgekeerd wordt een patiënt geen behandeling onthouden waar hij of zij nog veel baat bij kan hebben.
Tijdsinvestering
“Het is belangrijk om oog te hebben voor deze specifieke kenmerken van een oudere patiënt zodat een behandeling op maat geleverd kan worden”, aldus Hamaker. “Een geriatrisch assessment levert essentiële informatie op voor deze beslissing, dat is inmiddels in allerlei onderzoeken aangetoond. Echter, het vraagt wel een extra tijdsinvestering, en daarom wordt het over de hele wereld nog maar beperkt toegepast. En dat vinden wij zonde. Want het is een investering die uiteindelijk veel oplevert. Want als je een te zware behandeling inzet bij een patiënt, dan kan je veel schade aanrichten. En omgekeerd wil je een patiënt ook niet een behandeling onthouden waar hij of zij nog veel baat bij kan hebben.”
Hamaker licht haar pleidooi toe in een artikel in het Journal of Clinical Oncology, een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van oncologische zorg. Zij schreef het artikel in samenwerking met de Washington University School of Medicine en de Oslo University/ Oslo University Hospital.