Business teamwork concept
De plannen van Zilveren Kruis om gezamenlijk met andere zorgverzekeraars prostaatkankerzorg in te kopen kunnen voorlopig de ijskast in. Omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen uitspraak over de plannen wil doen, dreigt Zilveren Kruis op juridisch glad ijs te komen. “Wij willen de koninklijke weg bewandelen”, stelt een woordvoerster.
Bij de presentatie van het zorginkoopbeleid voor 2018 liet Zilveren Kruis in april weten plannen te ontwikkelen om samen met andere zorgverzekeraars prostaatkankerzorg in te kopen met als doel deze zorg in twee tot drie centra te concentreren. Volgens Zilveren Kruis is concentratie hard nodig om de kwaliteit van de prostaatkankerzorg in Nederland op te krikken. Eerder brak ook CZ-topman een lans voor concentratie van de prostaatkankerzorg.
In Nederland voert ongeveer de helft van de ziekenhuizen nog prostaatoperaties uit. De behandelvolumes lopen sterk uiteen: waar sommige ziekenhuizen rond de minimale behandelnorm van 20 operaties per jaar schommelen, doen andere ziekenhuizen er een paar honderd per jaar.
Complicaties
Onderzoek wijst uit dat er een sterke correlatie is tussen het behandelvolume en het aantal complicaties. Best practices in het buitenland met gespecialiseerde centra laten onder meer zien dat patiënten de helft minder impotentieproblemen hebben dan in Nederland. Bovendien heeft in het beste geval slechts 6,5 procent na een jaar nog incontinentieproblemen. In Nederland gebruikt 22 procent na een jaar nog incontinentiemateriaal, zo blijkt uit cijfers van Zilveren Kruis.
‘Niet voldragen’
Door gezamenlijk met andere zorgverzekeraars zorg in te kopen hoopte Zilveren Kruis het concentratieproces via selectieve zorginkoop te kunnen versnellen. Als onderdeel van planvorming vroeg Zilveren Kruis de ACM om een informele zienswijze. Die zegt de ACM niet te kunnen geven. “Het plan van Zilveren Kruis is nog niet voldragen en wordt ook nog niet gedragen door meerdere partijen”, reageert woordvoerder Murco Mijnlieff. “Als verzekeraars gezamenlijk inkopen maak je een keus voor de patiënt. We moeten dus goed kunnen beoordelen of de zorginhoudelijke voordelen opwegen tegen mogelijke nadelen als gevolg van beperking van het aanbod. Dat kunnen we op basis van wat Zilveren Kruis nu vertelt niet doen.”
Zilveren Kruis is teleurgesteld en verbaasd over
de reactie van de ACM. “Dit is toch bij uitstek een onderwerp dat gaat over mededinging en kwaliteit”, zegt woordvoerster Christine Rompa. Gezamenlijke zorginkoop zonder goedkeuring vooraf van de ACM, om de kartelwaakhond zo tot een oordeel te dwingen, is geen optie, aldus Rompa: “We willen de koninklijke weg bewandelen.”
Zorginstituut
Zilveren Kruis heeft nu de hoop gevestigd op het Zorginstituut en de veldpartijen. “We verwachten dat het Zorginstituut en de veldpartijen nog eens extra naar de kwaliteitsnormen gaan kijken.” Als dat onvoldoende resultaat oplevert zou het Zorginstituut wat Zilveren Kruis betreft haar doorzettingsmacht moeten aanwenden om de kwaliteitsnomen voor prostaatkankerzorg aan te scherpen.