Na een leveroperatie krijgen patiënten in Máxima Medisch Centrum (MMC) voortaan een katheter in het wondgebied voor pijnstilling. Tot op heden gebeurde dit via een ruggenprik of morfinepomp. De nieuwe procedure gaat sneller, waardoor de ligtijd op de OK verkort wordt.
Patiënten krijgen na een leveroperatie pijnstilling toegediend om pijn onder controle te houden en beweging te bevorderen. Het MMC gaat voortaan pijnstilling toedienen door aan het eind van de ingreep een katheter in te brengen in de operatiewond. Verwacht wordt dat de lokale pijnstilling zorgt voor een sneller herstel. Patiënten kunnen eerder uit bed komen en de urinekatheter kan sneller verwijderd worden, waardoor het risico op complicaties verkleint en men eerder naar huis kan. De effectiviteit van deze pijnstilling is gelijk aan die van de ruggenprik.
De nieuwe procedure neemt minder tijd in beslag dan het inbrengen een epiduraalkatheter (ruggenprik), aldus een woordvoerder. Hierdoor is minder tijd op de OK nodig. Bovendien zijn patiënten dankzij de lokale pijnstilling zelfstandiger; zij hebben minder ondersteuning nodig van medewerkers op de verpleegafdeling. Leverchirurg Wouter Leclercq verwacht bovendien dat patiënten eerder naar huis kunnen om te herstellen van de zware operatie.
Centrum voor leverchirurgie
In de afgelopen jaren is de opnametijd van patiënten na een leveroperatie afgenomen van tien naar gemiddeld vijf dagen. Het MMC verwacht dat dit verder gaat afnemen dankzij de nieuwe pijnstillingsmethode. Het ziekenhuis is in Oost-Brabant aangewezen als centrum voor leverchirurgie. Dat betekent dat in deze regio alle patiënten met een leverafwijking worden geopereerd in MMC.