8.1.2013 ÄZ: Geld, Geschenke und das Verordnungsverhalten von Ärzten - das Thema erzeugt mediales Interesse. © Doris Heinrichs / fotolia.com Ärzte Zeitung / 002a04 / 08.01.2013 18.10.2012 ÄZ: AOK-Ausschreibung für 94 Wirkstoffe Ärzte Zeitung / 186a15 / 18.10.2012 10.10.2012 ÄZ: Unter der Lupe: Ärzte und Kassen suchen in den Tiefen des Vergütungssystems nach dem Kompromiss. © Doris Heinrichs / Fotolia.com Ärzte Zeitung / 180a06 / 10.10.2012 9.10.12 springermedizin.de Ärzte Zeitung / 180a06 / 10.10.2012 ÄZ 17.8. Wegen drohender Regresse müssen Ärzte die Kosten bei Arzneimitteln unter die Lupe nehmen. - Bildnummer: #23292938
Zorgverzekeraar VGZ slaat met het Radboudumc en de Noordwest Ziekenhuisgroep de handen ineen om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van medicijnen, de manier waarop deze worden ingezet en welke uitkomsten dat oplevert voor de kwaliteit van leven voor patiënten. Gepast gebruik zou kunnen bijdragen aan lagere medicijnkosten.
Dit maakte Nadine The, beleidscoördinator bij VGZ, woensdagavond bekend tijdens een debat bij de zorgverzekeraar in Arnhem over dure geneesmiddelen. Het is zorgverzekeraars niet toegestaan om op eigen houtje een dergelijk onderzoek te initiëren. Door met de ziekenhuizen samen te werken hoopt VGZ een aantal belangrijke vragen over geneesmiddelen te kunnen beantwoorden.
“Het is de bedoeling dat wij in gezamenlijkheid een aantal projecten oppakken, waarbij we beiden meer inzicht krijgen in wat we doen met geneesmiddelen”, licht The toe. “Worden ze effectief ingezet, worden ze efficiënt ingezet, welke effecten brengen zij met zich mee voor de kwaliteit van leven voor de patiënt?”
In de praktijk blijkt 70 procent van de geneesmiddelen niet te werken of minder goed te werken dan eerst gedacht. “We betalen dus wel voor de bijwerkingen en de kosten van dure medicijnen, maar niet voor een gewenste uitkomst.”
Gezamenlijke inkoop
De afgelopen tijd is er veel discussie geweest over de kosten van geneesmiddelen. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars maakten onlangs bekend dat zij gezamenlijk dure geneesmiddelen gaan inkopen. De samenwerking krijgt vooralsnog gestalte in de vorm van een pilot rond de inkoop van een groep oncologische geneesmiddelen.
Naast de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn bij de voorbereiding van de samenwerking zijn ook patiënten, medisch specialisten en ziekenhuisapothekers betrokken. Naar verwachting sluiting zich zo’n zestig ziekenhuizen bij de samenwerking aan. Minister Schippers van VWS noemde het initiatief van de ziekenhuizen en verzekeraars “een belangrijke eerste stap”.
Gepast gebruik
Behalve samen onderhandelen over de prijs en samen geneesmiddelen in te kopen, zou volgens VGZ ook het gepaste gebruik van medicijnen eraan kunnen bijdragen dat de kosten omlaag gaan. “Zo is uit onderzoek van het Radboud al gebleken dat wanneer bepaalde middelen bij het ontbijt worden genomen, de effectiviteit toeneemt en dus de dosering omlaag kan”, aldus beleidscoördinator farmacie Nadine The.
In de video hieronder licht The dit verder toe: