Na de samenwerking met ziekenhuizen in de strijd tegen dure medicijnen, willen zorgverzekeraars nu ook onderling samen optrekken in de onderhandelingen met farmaceuten. De zorgverzekeraars willen dat met name doen op het gebied van medicijnen waarop één producent een monopolie heeft. Dit maakte Nadine The, beleidscoördinator farmacie bij VGZ, woensdag bekend na afloop van een debat over dure geneesmiddelen bij de zorgverzekeraar in Arnhem.
In de strijd tegen stijgende medicijnprijzen zijn de afgelopen jaren meerdere initatieven ontwikkeld. Zo richtte minister Schippers van VWS het Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen op met als doel om ziekenhuizen en zorgverzekeraars “een sterkere vuist te geven in hun onderhandelingen met farmaceuten”. Tegelijkertijd gaf ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) groen licht voor de gezamenlijke inkoop van medicijnen door zorgverzekeraars en ziekenhuizen.
In reactie hierop zijn zorgverzekeraars en ziekenhuizen om de tafel gaan zitten. Daaruit volgde afgelopen week de aangekondigde samenwerking tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars op het gebied van dure medicijnen, te beginnen met een groep oncologische geneesmiddelen.
Eerder op de avond van het debat bij VGZ kondigde The ook een samenwerking aan met het Radboudumc en de Noordwest Ziekenhuisgroep om te onderzoeken hoe gepast gebruik van medicijnen de kosten omlaag zou kunnen brengen.
Monopolistisch
Daarnaast willen zorgverzekeraars nu ook samen optrekken in de onderhandelingen over middelen waarbij een farmaceut het monopolie heeft. Dat is met name toegestaan bij geneesmiddelen die relatief kort op de markt zijn en waarop de producent nog patent heeft. Zorgverzekeraars zien echter ook dat farmaceuten patenten en monopolieposities kunstmatig verlengen door medicijnen in een andere toedieningsvorm of dosering op de markt te brengen.
“In een monopolistisch model kan de maker vragen wat die wil”, zegt Nadine The van VGZ. “De minister wil dat wij daar actie op ondernemen. We slaan als zorgverzekeraars nu de handen ineen, omdat we samen waarschijnlijk meer kunnen bereiken dan alleen.”
Hoewel prijsonderhandelingen over medicijnen ook een taak van de minister zijn, denkt The dat er ook zeker een rol is weggelegd voor zorgverzekeraars. “Er zijn ontzettend veel geneesmiddelen en het is een ontzettend complexe wereld. De minister heeft ook niet de hele dag de tijd om alleen dit te doen. Wij kunnen zeker ons steentje bijdragen.”
De plannen van de zorgverzekeraars liggen nog ter beoordeling voor bij de ACM, maar de zorgverzekeraars hopen vanaf 2018 samen op te kunnen trekken.