Het Zorginstituut Nederland wil stimuleren dat patiënt en arts samen beslissen over de beste behandeling. Het Zorginstituut gaat uitkomstinformatie over behandelingen bundelen zodat patiënten dit gemakkelijk kunnen opzoeken. Bij het programma zijn onder meer koepelorganisaties van ziekenhuizen, specialisten en patiënten betrokken.
Het Zorginstituut voert het programma ‘Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen’ uit, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De organisatie wil uitkomstinformatie, bijgehouden door artsen en patiënten, bundelen zodat de patiënt kan opzoeken waar hij met zijn specifieke aandoening, en met zijn wensen en verwachtingen, het beste terecht kan. Vervolgens kan de patiënt in gesprek gaan met de behandelaar over de behandeling.
Patiënten moeten over vijf jaar toegang hebben tot uitkomstinformatie. Het Zorginstituut gaat eerst bepalen welke aandoeningen kunnen worden meegenomen in het project. Een voorwaarde is dat de aandoeningen samen de helft van de ziektelast in Nederland vormen. Ook is het belang dat er bij de aandoening samen gekozen kan worden, waardoor de meeste behandelingen op de spoedeisende hulp afvallen.
Verzamelen, delen en gebruiken
Het programma ‘Uitkomstinformatie voor Samen Beslissen’ bestaat uit vijf projecten, die het verzamelen, delen en gebruiken van uitkomstinformatie mogelijk moeten maken. Nadat het Zorginstituut heeft bepaald voor welke aandoeningen dit moet gaan gelden, gaat de organisatie uitzoeken of het gebruik van internationaal ontwikkelde sets in Nederland een versnellend effect kan hebben; uitzoeken welke techniek of instrumenten hiervoor nodig zijn en afspraken maken over het aanleveren van de benodigde informatie. Tot slot gaat het Zorginstituut patiënten en zorgprofessionals stimuleren om deze informatie echt te gaan gebruiken.
In het project rond internationale sets gaat het Zorginstituut onderzoeken of gezamenlijke besluitvorming kan worden versneld door gebruik te maken van ICHOM-sets. ICHOM staat voor International Consortium for Health Outcomes Measurement, een internationaal samenwerkingsverband dat meetinstrumenten heeft ontwikkeld om de uitkomsten van medische zorg te kunnen vergelijken. Dit wordt gebaseerd op twee soorten informatie: gegevens die artsen rapporteren over een behandeling en gegevens die patiënten rapporteren na afloop van de behandeling.
Een ander project richt zich op de vraag welke technieken of instrumenten nodig zijn om samen beslissen in de praktijk mogelijk te maken. Het moet voor zowel patiënten als zorgverleners geschikt zijn om uitkomstinformatie te verzamelen, analyseren en delen. Om gezamenlijke besluitvorming echt mogelijk te maken is een cultuurverandering nodig, stelt het Zorginstituut, zowel bij patiënten als bij zorgprofessionals.
Betrokken
Bij het programma zijn betrokken: het ministerie van VWS, het Informatieberaad en het Bestuurlijk Overleg Transparantie Medisch Specialistische Zorg. Dit laatste is in het najaar van 2016 ontstaan nadat de partijen de Samenwerkingsovereenkomst transparante kwaliteitsinformatie medisch-specialistische zorg hebben getekend. Hierin zitten de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland, Zorginstituut Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.