Eén op de vijf topbestuurders in de zorg verdient boven de WNT-norm. Dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws, dat evenwel meldt dat de betreffende bestuurders en zorgaanbieders de regels niet overtreden omdat de bezoldigingsafspraken zijn gemaakt vóór 2013.
De redactie van RTL Nieuws bekeek tientallen jaarverslagen en salarisopgaven van de zorgbestuurders. Van 92 procent van de onderzochte bestuurders was bekend in welke categorie ze vallen en welke norm voor hen geldt. Van hen verdiende 21 procent boven de norm, aldus RTL Nieuws. Op dit moment mogen de bestuurders die al voor de ingang van de Wet Normering Topinkomens (WNT) een contract hadden, meer dan de norm verdienen. Pas in 2023 overtreden deze bestuurders de wet als ze dan nog boven de norm zitten.
De vijftig best verdienende bestuurders in de zorg streken in 2016 samen ruim 13 miljoen euro op. Koploper was Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen die vorig jaar 310.706 euro verdiende. Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis in Breda en omgeving (309.080 euro) en Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven (308.075 euro) verdienden iets minder.
Het maximale bedrag dat een nieuwe bestuurdeer in de zorg mag verdienen, is gelijk aan het salaris van een minister. In 2016 was dit 179.000 euro. Het CIBG, de registerorganisatie en uitvoerder van het ministerie van VWS, heeft volgens RTL Nieuws geen signalen gekregen dat zeven bestuurders die fors meer verdienden de wet overtraden. Wel vraagt het CIBG naar aanleiding van het onderzoek extra informatie op over deze instellingen.
Tweede Kamer
In de Tweede Kamer wordt boos gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. Hoe kan dit, vraagt Corinne Ellemeet van GroenLinks zich af. Ze wil een debat over de kwestie. Gijs van Dijk (PvdA) noemt het “totaal fout bestuurdersgedrag. Durven ze eigen medewerkers nog in de ogen te kijken?”. Hij benadrukt dat een speciale wet deze praktijk snel verbiedt en dat het een aflopende zaak is.
De SP spreekt over waanzin, waar een einde aan moet komen. “Geld voor zorg, moet naar zorg”, aldus parlementariër Lilian Marijnissen. (ANP/Skipr)