De raad van toezicht van stichting Warande, een organisatie voor zorg aan senioren, heeft fouten gemaakt bij het ontslag van voormalig bestuursvoorzitter Moniek van Jaarsveld. De stichting moet Van Jaarsveld daarom een vergoeding betalen van 50 duizend euro, meldt het AD op basis van een uitspraak van de kantonrechter.
Met de rechterlijke uitspraak wordt het contract van Van Jaarsveld officieel ontbonden. Omdat zij een opzegtermijn had van zes maanden, blijft ze hierdoor nog tot 1 mei 2018 salaris ontvangen. Ook heeft de oud-bestuurder recht op een wettelijke transitievergoeding van bijna 154 duizend euro, aldus het AD.
Van Jaarsveld werd afgelopen voorjaar op non-actief gesteld. De raad van toezicht van Warande had er geen vertrouwen in dat zij de problemen waar de zorginstelling mee kampte kon oplossen.
De rechter stelt dat Van Jaarsveld geen reëel beeld had van de situatie bij Warande. Desondanks vindt hij dat Warande als werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door niet de juiste procedure te volgen richting het ontslag van Van Jaarsveld. Zo zou de raad sinds december 2016 meerdere verontrustende signalen van toezichthouders en medewerkers over het functioneren van Van Jaarsveld hebben ontvangen, maar die nooit met haar hebben besproken.
Inspectie
In november 2016 had de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tekortkomingen vastgesteld bij Warande, waaronder problemen met de medicatieveiligheid en cliëntdossiers. Die problemen wist de instelling slechts deels op te lossen, waarna de inspectie in april opnieuw een aanwijzing gaf. Ook plaatste IGZ Warande in 2016 op een lijst van zorginstellingen die extra aandacht behoeven, omdat op verschillende locaties de zorg niet orde zou zijn. Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat de raad van toezicht eind 2016 nog het vertrouwen uitsprak in Van Jaarsveld.