Artsen van het UMC Utrecht gaan onderzoek doen naar fagen, virussen die specifieke bacteriën kunnen vernietigen. Behandeling met fagen zou een alternatief kunnen zijn voor antibiotica en dus kunnen helpen in de strijd tegen resistente bacteriën.
Bacteriofaagtherapie is onder andere door het televisieprogramma’s Dokters van morgen onder de aandacht gebracht. In het buitenland worden infecties al decennialang behandeld met fagen. Inmiddels zijn er ook Kamervragen gesteld en in het UMC Utrecht melden steeds meer patiënten zich met de vraag waarom ze geen faagtherapie krijgen, zo meldt de NOS.
Scepsis
Marc Bonten, arts-microbioloog in het UMC Utrecht, is, net als velen in de Nederlandse medische wereld, sceptisch over de behandeling. De arts vindt een irreëel beeld wordt neergezet van de effectiviteit van faagtherapie. Dat er al tientallen jaren in onder meer Georgië met fagen wordt gewerkt, overtuigt Bonten niet, omdat er geen wetenschappelijke gegevens over zijn.
Naar verwachting starten de eerste experimentele behandelingen met bacteriofaagtherapie in het eerste kwartaal van volgend jaar. Voorwaarde is wel dat de Medisch Ethische Toetsingscommissie met het onderzoek instemt, aldus de NOS.