De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft keihard afstand genomen van een onderzoek naar de capaciteit in de mondzorg door de onderzoekbureaus Panteia en Etil. De ANT oordeelt vernietigend over het onderzoek en is “enorm geschrokken van de opzet, het niveau en het gebrek aan professionaliteit rond het onderzoek”.
In een brandbrief aan het ministerie van VWS stelt de ANT dat gebleken is dat de enquête die net is gehouden onder tandartsen en mondhygiënisten “extreem fraudegevoelig” is, waardoor het heel makkelijk zou zijn om de uitkomsten te manipuleren. ANT-voorzitter en tandarts Jan Willem Vaartjes: “Daarmee staat voor ons vast dat de uitkomsten niet of nauwelijks betrouwbaar zullen zijn en dat er geen verantwoorde conclusies zijn te trekken.” Het rapport, dat in december moet worden opgeleverd, hoeft wat de ANT betreft dan ook niet meer geschreven te worden.
De enquête is een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat Panteia en Etil uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS. Het onderzoek rammelt volgens de ANT “op vele fronten”. De enquête zou meerdere keren ingevuld kunnen worden door dezelfde persoon. Ook kan de link naar het onderzoek naar willekeurige adressenbestanden worden doorgestuurd en door niet-tandartsen of mondhygiënisten worden ingevuld (meerdere keren). Ook kunnen tandartsen zich voordoen als mondhygiënist en vice versa. De ANT is verbaasd dat een belangrijk onderzoek in opdracht van het ministerie “zo amateuristisch” wordt uitgevoerd.
Vastgelopen discussie
Het onderzoek is een gevolg van de in februari van dit jaar vastgelopen discussie tussen de beroepsverenigingen van tandartsen en mondhygiënisten over taakherschikking in de mondzorg. Aanvankelijk reageerde de ANT “verheugd” op het onderzoek, al heeft de beroepsorganisatie wel snel aan de bel getrokken over de opzet van het onderzoek en de enquête. De ANT uitte vooral bezwaar tegen de vragen rond taakherschikking en taakdelegatie, waaraan “geen touw” kon worden vastgeknoopt. De ANT heeft de onderzoekers hierover vooraf uitvoerig geïnformeerd. Met dat advies is echter niets gedaan.
Volgens de ANT zijn ook individuele tandartsen kritisch over het onderzoek en hebben zij geen vertrouwen in de uitkomsten. Daardoor ontbreekt volgens de brancheorganisatie bij voorbaat een breed draagvlak onder tandartsen. “Het gaat hier om een ingrijpende stelselwijziging met grote gevolgen voor de kwaliteit en de transparantie van de mondzorg. Dan kun je niet over een nacht ijs gaan”, aldus Vaartjes. “Het huidige onderzoek door Panteia en Etil is amateuristisch, onzorgvuldig en bovendien onbetrouwbaar. Wij vertrouwen erop dat onze nieuwe ministers hier geen genoegen mee nemen en geen ondoordachte beslissingen zullen nemen.”
Desgevraagd laten en Panteia en Etil weten zich niet te herkennen in het beeld dat de ANT schetst. “Wij zijn beide gerenommeerde onderzoeksbureaus en voeren al decennia lang onafhankelijk en kwalitatief hoogwaardig onderzoek uit. Wij zijn ons bewust van de complexiteit van de materie en staan achter de verschillende onderzoeksmethodieken die wij in dit onderzoek toepassen. Ten behoeve van de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten voeren wij checks uit op de verzamelde data.”