Het ziekteverzuim in de zorg neemt toe als gevolg van de hoge werkdruk. Vorig jaar zat bijna zes procent van het zorgpersoneel ziek thuis, een toename van 16 procent ten opzichte van 2013. Het langdurig ziekteverzuim kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro.
Dit meldt dagblad Trouw op basis van cijfers van Vernet Verzuimnetwerk en pensioenfonds PFZW.
De stijging komt bijna geheel door een toename van het aantal langdurig zieken, oftewel medewerkers die drie maanden tot een jaar thuis zitten. Zij zitten vaak thuis vanwege klachten door de hoge werkdruk.
Vernet-directeur Marieke Schurink krijgt van de organisaties waarvoor het bedrijf de verzuimgegevens bijhoudt vaak te horen dat de bezuinigingen van de afgelopen jaren de oorzaak zijn van de werkstress. De zorg die medewerkers moeten leveren is onder meer complexer geworden doordat ouderen langer thuis blijven wonen.
Hervormingen
Gezondheidseconoom Guus Schrijvers noemt beleid van het vorige kabinet gericht op bezuinigingen en hervormingen “een grote fout”. Volgens Schrijvers heeft het kabinet onrust veroorzaakt door naast de bezuinigingen een grote hervorming door te voeren. Veel zorg werd van de rijksoverheid overgeheveld naar gemeenten. Dat leidde tot onzekerheid en een hogere werkdruk bij het personeel. “Ze hadden beter eerst kunnen bezuinigen en pas nu de decentralisatie doorvoeren”, aldus Schrijvers in Trouw.