Volgens artsen en andere deskundigen loopt het voorschrijven van verslavende, opioïde pijnstillers in Nederland de spuigaten uit. In zes jaar tijd is het aantal gebruikers van oxycodon verdrievoudigd tot 439 duizend per jaar. Dit schrijft de Volkskrant.
Artsen zijn bezorgd over de toename omdat het middel bij langdurig gebruik sterk verslavend kan zijn. Oxycodon is een opiaat-achtige pijnstiller, twee keer zo sterk als morfine. Volgens hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC ontbreekt het vaak aan kennis onder artsen, die niet geloven dat het middel zo verslavend kan zijn. Artsen worden bovendien onvoldoende opgeleid in pijnbehandeling, zegt hoogleraar anesthesiologie Frank Huygen van het Erasmus MC tegen de Volkskrant.
De toename van het aantal oxycodongebruikers komt vooral doordat het middel vaker wordt voorgeschreven bij zogeheten goedaardige pijn, bijvoorbeeld na botbreuken. Een mogelijke verklaring daarvoor is volgens de krant dat ziekenhuizen in het Kwaliteitsvenster sinds 2014 worden beoordeeld op ‘pijnbeleving’: hoe minder pijn patiënten ervaren, hoe beter het ziekenhuis scoort.
Stille opioïde-epidemie
Het is onbekend hoeveel gebruikers van oxocodon in Nederland verslaafd zijn aan het middel. Toch spreekt hoogleraar Dahan van een ‘stille opioïde-epidemie’, die niet zo zichtbaar zou zijn doordat deze mensen “nog niet massaal in de verslavingszorg terechtkomen”. Wel zegt verslavingsarts Thomas Knuijver van ggz-aanbieder IrisZorg dat hij wekelijks een tot drie nieuwe patiënten ziet die afhankelijk zijn van oxycodon, volgens hem is dit een ontwikkeling van de afgelopen twee jaar.