Verpleeghuis Vreugdehof krijgt op dinsdag 31 juli 2018 de Roze Loper uitgereikt. De Amstelring-locatie in Amsterdam Buitenveldert scoorde in de tolerantiescan positief op sociale acceptatie van seksuele diversiteit bij cliënten en medewerkers.
Om er voor te zorgen dat ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) zich thuis en veilig kunnen voelen in een zorg- en welzijnsinstelling, is de Roze Loper ontwikkeld. “Homoseksuele ouderen zijn nog altijd beducht voor negatieve reacties ten aanzien van homoseksualiteit”, zegt Annelies den Dulk, geestelijk verzorger van Vreugdehof. “Sommige ouderen ‘gaan terug in de kast’ wanneer zij in een verpleeghuis verblijven.”
Tolerantiescan
Door de tolerantiescan worden medewerkers, vrijwilligers en medebewoners zich bewust van hun gedrag en eventuele vooroordelen. Er wordt onder meer gekeken of er activiteiten zijn voor ‘roze’ ouderen en of de privacy is gewaarborgd. Het instrument prikkelt de bewustwording bij medewerkers van zorginstellingen. De criteria worden objectief meetbaar gemaakt. Het gaat daarbij om: respect en openheid, waarborging van privacy, aandacht en training in omgaan met seksuele diversiteit, gelijke behandeling van partners en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit.
Oud-bewindsvrouw Jet Bussemaker reikte in 2010 de allereerste Roze Loper van Nederland uit aan woonzorgcentrum De Rietvinck van Amstelring. In de VVT hebben enkele tientallen instellingen inmiddels het keurmerk, waaronder zes verpleeghuizen van Amstelring. Ook ziekenhuizen en aanbieders van jeugdzorg laten zich sinds kort doorlichten op hun LHBTI-vriendelijkheid.