Radboudumc, de Universiteit van Bristol en zorgverzekeraar CZ gaan vijf jaar experimenteren met een nieuw zorgmodel dat tot lagere zorgkosten en gezondere patiënten moet leiden, meldt de Volkskrant.
De proef begint met 2.500 patiënten met de ziekte van Parkinson in Nederland en 1.500 in Engeland. De kern is dat niet langer de medisch specialisten, in dit geval neurologen, het eerste aanspreekpunt zijn voor de patiënt. Het vaste loket voor de patiënt wordt een groep gespecialiseerde verpleegkundigen.
Het huidige zorgstelsel is – vooral voor chronisch zieken – een “doolhof”, aldus de Nijmeegse neuroloog Bas Bloem, één van de initiatiefnemers van het experiment. “In de tijd die ze nodig hebben om het juiste loket te vinden, verergeren hun klachten met als gevolg: onnodig leed en extra zorgkosten.
“In de proef krijgen patiënten niet alleen een vast aanspreekpunt, maar worden ze ook in de gaten gehouden door deze gespecialiseerde verpleegkundigen. “Nu moet zo’n patiënt vaak drie maanden wachten tot de professor tijd heeft. En al die tijd is er verhoogd risico dat de patiënt iets breekt”, aldus Bloem. (ANP)