OK-medewerkers van het UMCG krijgen eenmalig vijfduizend euro als ze in het ziekenhuis blijven werken. De ‘bindingspremie’ kost het UMCG in totaal 3,5 miljoen euro, want het gaat naar schatting om zo’n zevenhonderd medewerkers. De ondernemingsraad van het academisch ziekenhuis gaat schoorvoetend akkoord.
Het UMCG wil personeel in de operatiekamers het geld in twee keer overmaken als zij tekenen dat ze gegarandeerd drie jaar blijven. Dit kondigde het ziekenhuis in augustus aan. Het gaat om OK-assistenten, anesthesiemedewerkers, SEH-verpleegkundigen, IC-verpleegkundigen en recoverymedewerkers: personeel dat moeilijk te vinden is.
Voorwaarden
Het Martini Ziekenhuis Groningen is niet blij met het plan. En ook de NVZ, de NFU en vakbond FNV hebben flinke kritiek, bijvoorbeeld omdat het het UMCG niet lijkt te lukken om in september de nieuwe cao af te sluiten die het personeel was beloofd. Ook de OR noemt de bindingspremie een noodverbandje in plaats van een structurele oplossing. De ondernemingsraad stelt een aantal voorwaarden aan haar akkoord, zo meldt RTV Noord. Zo verlangt de OR een uitgewerkt opleidingsbeleid en een onderzoek waarom zoveel personeel vertrekt naar andere ziekenhuizen. Ook wil de raad dat er een oplossing komt om de ‘stuwmeren’ aan overuren uit te betalen.
Onder het motto Healthcare@work houdt BSL op 14 december in samenwerking met Skipr en Zorgvisie een groot congres rond het thema ‘Arbeidskrapte in de zorgsector’.