Medisch-specialistische zorg moet worden beloond op basis van de gezondheidswinst voor de patiënt. Contracteren op waarde dempt productieprikkels en zorgt er daarmee voor dat de zorg op termijn betaalbaar blijft. Dat staat in het Advies bekostiging medisch-specialistische zorg ‘Belonen van zorg die waarde toevoegt’ aan minister Bruins voor Medische Zorg.
De NZa wil afstappen van een bekostigingssysteem dat voornamelijk het uitvoeren van behandelingen beloont. “Samen met ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en zorgverzekeraars willen we toewerken naar een bekostiging van zorg waarin gezondheidswinst voor de patiënt centraal staat. Wij hebben met zorgaanbieders en zorgverzekeraars afgesproken dat zij gezondheidswinst voor patiënten als uitgangspunt nemen in de contracten.”
Het stimuleren van alternatieve contractvormen tussen aanbieder en verzekeraar moet daarom op korte termijn prioriteit krijgen, stelt de NZa. De prikkels voor waardegedreven zorg worden in contracten vastgelegd waarbij afspraken worden gemaakt over kwaliteit en uitkomsten, waarin de patiëntvraag centraal staat en in bundels van de bestaande zorgproducten wordt afgerekend. Hierdoor krijgt de patiënt de juiste zorg op de juiste plek. Transparantie over de uitkomsten van zorg is hiervoor een randvoorwaarde.
Ambities
De NZa heeft ambities opgesteld voor de bekostiging van de medisch-specialistische zorg, samen met onder meer de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland. De bekostiging moet gezondheidswinst stimuleren, uitgedrukt als uitkomsten die patiënten belangrijk vinden. Zowel klinische uitkomsten als patiëntervaringen spelen hierbij een rol. De waarde van zorg zal per patiëntgroep afzonderlijk gedefinieerd moeten worden, waarmee aangesloten wordt bij de gedachte van Value based health care (VBHC).
Verder noemt de NZa het essentieel dat deze waardegedreven zorg rondom de patiënt wordt georganiseerd. “De zorgvraag van de patiënt moet het uitgangspunt zijn voor het bieden van integrale zorg, met goede coördinatie van zorg en samenwerking tussen zorgprofessionals. Bestaande schotten tussen specialismen, systemen en zorgaanbieders moeten zoveel mogelijk worden weggenomen zodat de juiste zorg op de juiste plek kan worden geleverd.”
—