Zorginstelling Amsta uit Amsterdam heeft gekozen voor een nieuwe werkwijze voor bloed prikken bij ouderen met trombose. Voortaan prikken de zorgmedewerkers zelf en komt het externe diagnostisch team daar niet meer voor langs. Dat is efficiënter en rustiger voor de bewoners.
Dat meldt Amsta op 10 oktober. Ouderen worden geprikt op een moment dat hen uitkomt en het prikken is minder vaak nodig. Daarbij kan de medicatie sneller worden bijgesteld en zijn de kosten lager.
Vingerprik
Begin dit jaar moest Amsta de trombosezorg anders inrichten. Vroeger werd die betaald uit de zorgverzekeringswet, nu via de Wlz. Daardoor komt er minder geld beschikbaar. Daarom zijn dit jaar zorgteams van Amsta opgeleid om zelf te prikken. Ze gebruiken geen injectienaalden meer, maar vingerprikjes.
De verzorgende stuurt na de vingerprik de resultaten naar online trombosedienst Trombovitaal voor analyse. Amsta ontvangt de uitslag nog dezelfde dag. Dat is veel sneller dan de oude werkwijze, toen duurde het twee weken.
Dementerenden
Het prikken kan nu op momenten dat het de bewoners zelf beter uitkomt. Er hoeven geen afspraken gemaakt te worden, wat vooral voor dementerende ouderen minder belastend is. Die kan bijvoorbeeld ineens heel onrustig zijn, niet uit bed willen waardoor het prikken niet goed lukt en er een nieuwe afspraak gemaakt moet worden.