Brexit of geen brexit, de interesse van de Britten gaat uit naar Buurtzorg. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft vorige week gezegd dat het tijd is om het Buurtzorgmodel landelijk in te voeren.
Dat meldt dagblad The Telegraph op 18 oktober. Hancock deed die uitspraak vorige week op de National Association of Primary Care Conference in Birmingham. Volgens Hancock biedt het model het beste antwoord op problemen waar Engeland – net als Nederland – mee kampt, zoals toenemende vergrijzing, teveel bureaucratie en steeds grotere personeelstekorten. Bovendien kan het model voorzien in ‘wrap-around care’ bij de patiënten thuis. Tot slot prees Hancock het feit dat zorgverleners van Buurtzorg zelfmanagement stimuleren.
Pilots
De ouderenzorg in Engeland is omslachtig. General practitioners (GP’s) zijn verantwoordelijk, maar de uitvoering gebeurt vaak door private partijen die vaak langs elkaar heen werken. Het leidt er toe dat ouderen soms worden verwaarloosd of soms na een behandeling te lang in het ziekenhuis blijven liggen. Dat moet veranderen als deze zorg onder verantwoordelijkheid van wijkverpleegkundigen komt. In Londen wordt al twee jaar geëxperimenteerd met ‘neighbourhood care’ in Brixton en Walworth, en sinds december ook in Wales. De pilots bleken goed aan te slaan bij zowel cliënten als verpleegkundigen.
Zelfsturing
Er zijn nog wel obstakels in de invoering van het Buurtzorgmodel in het Verenigd Koninkrijk. Een daarvan is financieel. Het land kent geen premiestelsel zoals wij, maar de National Health Service (NHS) wordt betaald uit algemene middelen. Een ander punt is de Engelse cultuur in de zorg. Die is veel hiërarchischer dan in Nederland. Toch is Hancock vol lof over de zelfsturende teams van Buurtzorg: “Zo doen de verpleegkundigen automatisch managementervaring op.”