Zorginstelling Heliomare, patiëntenvereniging Hersenletsel.nl en PGOsupport gaan samenwerken om de nazorg van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te verbeteren. De samenwerking is in eerste instantie gericht op mensen met hersenletsel in de regio Midden-Kennemerland, waaronder cliënten van Heliomare die een revalidatietraject hebben doorlopen. Het project richt zich vooral op de inzet van ervaringsdeskundigheid en e-health.
Dit melden de partijen op 22 oktober in een gezamenlijk bericht. Het doel van de samenwerking is om nazorgtrajecten van mensen met NAH zo in te richten dat het effect langdurig is en aansluit op de behoeften van de cliënt. Dat kan zijn het anders organiseren van de bestaande zorg of e-health in de vorm van een app of digitaal platform. PGOsupport bekijkt samen met cliënten op toepassingen meteen gebruiksvriendelijk zijn en toegankelijk voor mensen met een beperking of minder digitale vaardigheden.
Ondersteuning
Er zijn in Nederland ongeveer 650 duizend mensen met NAH, vaak ontstaan na een beroerte of een ongeval. Bij Heliomare zijn ieder jaar ongeveer 550 mensen met NAH in behandeling. De meeste patiënten merken na enige tijd thuis pas wat de gevolgen van hersenletsel kunnen zijn. Er leven dan vragen of er is behoefte aan ondersteuning om te leren omgaan met de gevolgen. Het vinden van de juiste ondersteuning kost veel tijd en energie en vaak worden onnodige zorgkosten gemaakt. Goede nazorg moet dat voorkomen.