Zorgprofessionals en (voormalige) ggz-cliënten hebben de handen ineen geslagen en ‘GGZopmaat’ opgericht. De initiatiefnemers willen een “stevige gesprekspartner” worden voor overheden en zorgverzekeraars en tegenwicht bieden aan werkgeversorganisatie GGZ Nederland. Zorgverzekeraars moeten contact hebben met het hele ggz-veld, en niet alleen met institutionele partijen, stelt GGZopmaat.
De organisatie bestaat uit een divers gezelschap, onder wie psychiater Menno Oosterhoff, hoogleraar psychiatrie Jim van Os, ervaringsdeskundige Judica Berkelaar; huisarts Rob Schonk; niet meer praktiserend vrijgevestigd psycholoog basis-ggz Frits Bosch en ggz-professional Melanie van Roekel. GGZopmaat is ontstaan als reactie op de recente aankondiging van zorgverzekeraar Menzis dat het ggz-behandelaars wil belonen voor de uitkomsten van behandeling van depressie. Frits Bosch: “We zijn hier niet blij mee, want we denken dat het de kwaliteit van zorg niet ten goede zal komen”.
Volgens GGZopmaat zal het voornemen van de zorgverzekeraar leiden tot een zorgrevolutie, die negatieve gevolgen zal hebben. Het zal ertoe leiden dat de ggz “verder industrialiseert” en een minder menselijk gezicht krijgt omdat grote zorginstellingen het meer voor het zeggen krijgen; de bureaucratie wordt vergroot vanwege de vragenlijsten die aan patiënten moeten worden afgenomen; het medisch beroepsgeheim wordt verder onder druk gezet.
Sneller en efficiënter
Zorgverleners worden door hun manager, zorgverzekeraar en door staatssecretaris Blokhuis (VWS) aangespoord om sneller en efficiënter te werken om gestelde ’targets’ te halen, aldus GGZopmaat. “De hulp zal toenemend een protocollair, uniform karakter krijgen, gericht op afname van meetbare symptomen in afgebakende tijdpaden en gedreven door financiële prikkels. De focus op de individuele behoeften van de patiënt, daadwerkelijke verandering en duurzaam herstel zal afnemen.”
Het speerpunt van GGZopmaat is ervoor zorgen dat de cliënt geestelijke gezondheidszorg op maat krijgt. De organisatie richt zich met name op kleine ggz-aanbieders, vernieuwers, ongecontracteerden en zzp’ers, in alle vormen van ggz: van langdurige zorg tot acute zorg, jeugdzorg en ouderenzorg. GGZopmaat kan beoordelingen geven of de contracten die zorgverzekeraars afsluiten met zorgverleners daar niet mee in strijd zijn. Als dit het geval is, kan de organisatie adviseren om met bepaalde zorgverzekeraar contractvrij te werken.
Andere belangrijke aandachtspunten van de organisatie zijn: regelgekte verminderen, wachttijden verlagen, zorg voor iedereen toegankelijk maken, gecoördineerde zorg leveren vanuit de verwijzer met een minimum aan behandelaren en contactpersonen, keuzevrijheid van behandeling, generalistische werkwijze, vroegsignalering beter oppakken zodat niet alle problemen door ggz-professionals worden behandeld. Verder vindt GGZopmaat dat de veiligheid van de behandelkamer gewaarborgd moet blijven en dat deze inherent is aan de kwaliteit van de zorgverlening.
Samenwerking
GGZopmaat zoekt de samenwerking met initiatieven als de Stichting beroepseer, de werkgroep Stopbenchmarking ROM, Ontregeldezorg, Nationaal Zorgfonds, Contractvrijepsycholoog en De Nieuwe GGZ. De zorgverzekeraars moeten praten met het hele veld, vinden de mensen achter GGZopmaat, en niet alleen met geïnstitutionaliseerde organisaties zoals GGZ Nederland en patiëntenvereniging MIND.