Er moet meer politieke aandacht komen voor de financieel zwakkere ziekenhuizen in Nederland, “voordat zij zodanig klem worden gezet dat ze niet meer kunnen overleven”. Dat stelt CNV Zorg en Welzijn in aanloop naar een Kamerdebat woensdagmiddag over de medisch specialistische zorg.
“Net het hoofd boven water kunnen houden betekent namelijk geen ruimte voor investeringen, opleidingen en ontwikkeling van personeel. Dit is nou juist zo belangrijk om de kwaliteit van zorg en de toekomst van deze ziekenhuizen veilig te stellen”, aldus de vakbond. Wanneer een sluiting niet te voorkomen is, moet er een “zachte landing” worden gecreëerd. “En als partijen daar zelf niet toe in staat zijn, is het aan de minister de regie te nemen.”
Volgens CNV is er bij het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen onzorgvuldig omgesprongen met het personeel.
Overvallen
De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman noemde dinsdagavond de snelheid waarmee het MC Slotervaart ten onder ging onverantwoord. “Je zou niet willen dat het zo snel gaat”, zei Moorman tegen radiozender BNR. “Het is heel belangrijk dat zoiets niet nog eens kan gebeuren.”
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zou volgens de wethouder “veel meer de regie moeten nemen”. Het verbaast Moorman dat de minister zich overvallen voelde door het omvallen van het financieel noodlijdende ziekenhuis.
“Wij gaan er als gemeente niet over”, aldus de wethouder. “Maar het is wel een Amsterdams ziekenhuis met Amsterdamse patiënten en Amsterdams personeel, dat er soms al tientallen jaren werkt.”
Spoedeisende hulp
In de Kamer zal in ieder geval de ChristenUnie pleiten voor het behoud van de spoedeisende hulp en de verloskundige hulp in Lelystad. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers wil dat minister Bruins laat onderzoeken op welke manier een ‘basisziekenhuis’ kan worden behouden voor de hoofdstad van Flevoland.
“Het verlies van de spoedeisende hulp en de acute verloskunde in Lelystad leidt ertoe dat de aanrijtijden in bijvoorbeeld Urk onacceptabel lang worden. Voor delen van de regio zijn andere ziekenhuizen buiten Flevoland wellicht een oplossing, maar dat geldt niet overal”, aldus Segers.
Segers vindt dat naar “slimme oplossingen moet worden gezocht om de zorg voor patiënten in Flevoland op peil te houden”. (ANP/Skipr)