Minister Bruno Bruins vindt dat basiszorg, spoedeisende hulp, verloskundige zorg en een ambulancestation behoud moeten blijven voor Lelystad. Hij wil daarvoor als het nodig is ook geld uittrekken. Bruins heeft daarvoor wel tijd nodig: binnen twee tot drie weken zal er meer duidelijkheid zijn.
Dat is op 31 oktober de enige concrete uitkomst van het debat over het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer dringen aan op een doorstart van de failliete IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en naburige plaatsen. De regio die zij bedienen telt veel kwetsbare mensen. En ziekenhuizen in de omtrek kunnen enkel op papier inspringen, vreest de Kamer.
Rommeltje
De Tweede Kamer verwijt minister Bruins een gebrek aan regie inzake het faillissement van MC Slotervaart en de IJsselmeerzaken. Ondanks de scherpe kritiek – ook uit de hoek van regeringspartijen – wist Bruins een motie van wantrouwen van de PVV, die gesteund werd door SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, DENK en Forum voor Democratie, te overleven.
Een chaos en een rommeltje, zo luidde het vrijwel unanieme oordeel van de Tweede Kamer over het plotse faillissement van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Had de minister het gesol met personeel en gesleep met zieke patiënten kunnen voorkomen? Bruins zelf vond van niet. “Wat had ik graag eerder geweten van het faillissement, opdat ik de regierol had kunnen pakken. Maar zelfs na de surseance van betaling rekende ik er op dat er goede plannen voor een gecontroleerde afbouw en overdracht zouden komen, want het is de ziekenhuizen en zorgverzekeraars de afgelopen jaar ondanks grote problemen elke keer gelukt om afspraken te maken. Dat dit nu niet is gelukt, is ook mij rauw op het dak gevallen.”
Struisvogel
Volgens de oppositiepartijen had Bruins op zijn minst eerder kunnen weten van de ernst van de problemen en daarop moeten anticiperen. “De minister wist al sinds juli dat het niet goed ging”, aldus GroenLinks-Kamerlid Corine Ellemeet. “Wat ik verwacht is dat een minister dan scenario’s bedenkt, waaronder dat van een faillissement, dan was hij niet overvallen geweest en hadden we deze chaos niet gehad.”
“Wat deed de minister toen bleek dat MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen in zwaar weer zaten?”, vroeg PvdA-Kamerlid Ploumen zich hardop af. “Niet zoveel, als een struisvogel stak hij de kop in het zand in plaats van de regie te pakken.”
Levensgevaar
PVV, SP en 50Plus gingen een stap verder door Bruins verantwoordelijk te stellen voor de chaos. “Omdat de minister het heeft laten lopen is nu een patiënt in levensgevaar geraakt”, oordeelde PVV-Kamerlid Fleur Agema. “Als je een ziekenhuis laat dicht gaan, dan sta je niet aan de kant van patiënt –zoals de minister beweert- maar aan de kant van de verzekeraars en bestuurders die er een potje van hebben gemaakt.”
Minister Bruins beloofde Kamer lering te trekken uit de gang van zaken. “Ik hoop het niet meer mee te maken, maar in dit stelsel kunnen we een faillissement niet tegenhouden. Een leerpunt is dat in zo’n geval een zorgvuldige overdracht, waar de patiënt niet onder lijdt, altijd voorop moet staan.” Ook wil Bruins kijken naar de rol van de bestuurders en eigenaren. Bruins: “Als er sprake is geweest van schimmige financiële constructies zal de onderste steen boven komen.”
Te dun
Voor wat betreft de ziekenhuiszorg in de Flevo- en Noordoost polder beloofde Bruins zich in te zetten voor het behoud van het ziekenhuis in Lelystad, inclusief basiszorg, spoedeisende hulp en acute verloskunde. Over wat dit betekent voor de locaties Dronten en Emmeloord wilde hij zich niet uitlaten. De vrees bestaat dat veel inwoners bij het wegvallen van de overige locaties te dicht tegen de wettelijke bereikbaarheidsnorm van 45 minuten aan komen te zitten. “De zorg inrichten langs alleen de 45 minuten norm is me te dun”, stelde VVD-Kamerlid Arno Rutte in een poging zijn mede-Kamerleden gerust te stellen.