Bij een groen licht van de inspectie gaat de spoedeisende hulp in Lelystad vanaf maandag tijdelijk ’s avonds en ’s nachts dicht. Dat is een gevolg van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland.
De sluiting van de eerste hulp, waarvoor de rechter eerder op de dag al toestemming gaf, komt doordat veel personeel vertrekt. “De patiëntveiligheid is in het geding” en die ,,staat echt voorop”, aldus minister Bruins (Medische Zorg). Hij wijst erop dat ziekenhuizen in de omgeving de helpende hand kunnen bieden. Er worden ook meer ambulances ingezet. De minister hoopt dat de maatregel tijdelijk is, in afwachting van een mogelijke redding van de IJsselmeerziekenhuizen.
Overnamekandidaten
Er hebben meerdere kandidaten belangstelling om de failliete boedel deels of helemaal over te nemen, constateert Bruins. Hij wil met gegadigden in overleg en streeft ernaar woensdag meer uitsluitsel te kunnen geven.
Overnamekandidaten konden zich tot vrijdagmiddag 17.00 uur melden bij de curator. Bruins wil dan met hen in gesprek, om over te brengen dat de basiszorg en de spoedzorg in Lelystad overeind moeten blijven. Gegadigden krijgen vervolgens tot en met maandag de tijd voor een eventueel nieuw bod. De minister hoopt dan met hen binnen een dag of twee ,,een zo concreet mogelijk plan” voor een doorstart in Lelystad overeen te komen.
In ieder geval het Harderwijkse St Jansdal-ziekenhuis, cardiologenclub Cardiologie Centra Nederland en de Friese Antonius Zorggroep hebben belangstelling getoond voor de bankroete Flevolandse ziekenhuizen. Of zij daadwerkelijk een bod hebben gedaan is nog niet bekend.
Afbouw
Omdat een doorstart nog onzeker is, gaat de afbouw van de zorg in de IJsselmeerziekenhuizen voorlopig gewoon door. Blijft redding uit, dan sluit de spoedeisende hulp later helemaal zijn deuren. Bij de poliklinieken kunnen vanaf maandag ook geen nieuwe patiënten meer terecht. ‘Oude’ patiënten kunnen er nog wel aankloppen.
Bruins herhaalt dat hij zo nodig geld bijlegt om een doorstart mogelijk te maken. Hoeveel wil hij niet zeggen, omdat overnamekandidaten dat tegen hem kunnen gebruiken. (ANP)