Het Groene Hart Ziekenhuis, ZorgBrug en Vierstroom Zorg Thuis hebben in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ en QualityZorg een pilot voor complexe wondzorg in de regio Gouda opgezet. Dit moet leiden tot betere en gerichtere wondzorg en minder ziekenhuisopnamen voor de patiënt.
Dit jaar stelde de Nederlandse Zorgautoriteit dat in Nederland een half miljoen mensen een complexe wond hebben waarbij geen goede diagnose is gesteld. Dat was voor zorgverzekeraar VGZ en de verschillende zorgverleners aanleiding om kritisch te kijken naar de organisatie van wondzorg in de eigen regio.
“De conclusie was dat de wondzorg te versnipperd was en er onvoldoende werd gekeken naar de onderliggende problematiek die de genezing in de weg kan staan, zoals vaatproblematiek”, zegt zegt Cora Slappendel, wondconsulent bij ZorgBrug en nauw betrokken bij de pilot. “Nu hebben we met elkaar afgesproken dat als een wond binnen twee tot vier weken onvoldoende geneest, meteen actie wordt ondernomen. We werken hierbij nauw samen met de wijkverpleegkundigen van Vierstroom Zorg Thuis.”
Door het sneller inzetten van een verpleegkundig specialist wondzorg moet een zorgvuldiger diagnose tot stand komen. Zo nodig wordt de patiënt verwezen naar de vaatchirurg of dermatoloog in het ziekenhuis. “Maar door de gerichte behandeling blijkt nu al dat er minder ziekenhuisopnamen nodig zijn dan voorheen”, zo laat het Groene Hart Ziekenhuis weten.