www.fotolia.de © fotomek / fotolia.com
Nog maar een derde van alle ziekenhuizen heeft voor 2019 een contract met een zorgverzekeraar afgesloten. Partijen wijzen naar de NZa om de deadline beter te bewaken, maar die kan dat helemaal niet.
Dit jaar was op 12 november, de deadline om bekend te maken met welke zorgaanbieders een zorgverzekeraar in zee gaat, maar een derde van de ziekenhuizen daadwerkelijk gecontracteerd. Dat blijkt uit de websites van zorgverzekeraars, het actuele overzicht van Zorgkiezer.nl en de Factsheet zorgverzekeraars van Kompas in Zorg en BS Health Consultancy. In de factsheet staat onder andere dat Menzis met 72 procent de meeste contractonderhandelingen heeft afgerond. CZ en Zilveren Kruis volgen met respectievelijk 41 en 35 procent. Hekkensluiter is VGZ, die 28 procent van de contractonderhandelingen heeft afgerond. De belangrijkste discussiepunten in de onderhandelingen zijn de groei of krimp van patiënten, vergoeding van dure medicijnen en de transitie van ziekenhuiszorg naar de eerste lijn.
Volgens Tom Kliphuis, voorzitter van de raad van bestuur van Coöperatie VGZ, verlopen de onderhandelingen moeizaam vanwege de hoge eisen van sommige ziekenhuizen, zo zegt hij in een interview met het FD. Het verschil tussen hun onderhandelingsbod en het hoofdlijnenakkoord is groter dan ooit. De zorgverzekeraar wil productie bij grote ziekenhuizen wegnemen en onderbrengen in zelfstandige behandelcentra of streekziekenhuizen, maar dan gaan de ziekenhuizen die ‘gaten’ weer opvullen met andere productie, constateert Kliphuis.
Meerjarenafspraken
Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, reageert laconiek op het nieuws. “Je ziet dit ieder jaar. En ieder jaar zie je ook: het komt weer goed. Uit deze jaarlijkse rituele dans blijkt maar weer eens: we zijn toe aan meerjarenafspraken.” Maar dat laatste kost ook wat meer tijd, constateert Zorgkiezer. Dat is een van de redenen dat de onderhandelingen voor 2019 langzaam lopen. “Het zou beter zijn als we overgaan op meerjarenafspraken, zodat er voor iedereen eerder duidelijkheid is”, zegt directeur Peter Ruys van Zorgkiezer. “De NZa zou de deadline strikter moeten handhaven. Het halen van die deadline is een verantwoordelijkheid van zowel zorgverzekeraars als ziekenhuizen.”
Dat onderschrijft Koen Venekamp, woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “It takes two to tango”, zegt hij. “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zorgverzekeraar en ziekenhuis om hier goed uit te komen. Je ziet de laatste jaren dat de onderhandelingen langer duren dan de deadline voor het bekendmaken van de zorgpremies. Ik denk dat de trend dit jaar niet afwijkt.” Hij benadrukt dat het de taak is van zorgverzekeraars om met tienduizenden zorginstellingen te onderhandelen. En met bijna alle ziekenhuizen zullen voor 1 januari de contracten wel getekend zijn, zo voorspelt hij.
“Het gebeurt ieder jaar, we zijn eraan gewend. Maar daardoor niet minder vervelend”, zegt Kliphuis. Hij spreekt in het FD ook over een jaarlijks spel, maar wel een die wat eenzijdig is. Door de deadline staan verzekeraars wat zwakker in de onderhandelingen en de ziekenhuizen kunnen een beetje achterover leunen.
Dekkingen
Door dit spel zien consumenten in de polissen nu niet welke ziekenhuizen daaronder vallen. Paul van de Broek, eigenaar van Kompas in Zorg: “Wij constateerden in onze factsheet dus dat de dekkingen voor een groot deel nog niet rond zijn. Je kunt je dan ook afvragen of de NZa deadline niet wat moet verschuiven.” Maar dat kan helemaal niet, zegt Sietske Ligtvoet, woordvoerder van de NZa. “De datum dat de premies bekend moeten zijn, is vastgelegd door de politiek en bekrachtigd in de Tweede Kamer. Daar kunnen wij niks aan doen.” Het is ook niet aan de NZa om regels en data vast te stellen wanneer de contracteringen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen afgerond moeten zijn. Ligtvoet: “Daar zit juíst geen deadline op, want de partijen moeten het hele jaar de mogelijkheid kunnen hebben om gezamenlijk eventuele veranderingen in contracten door te voeren.” Maar het belangrijkste is dat de NZa niet mag handhaven in het halen van zo’n deadline. “Het enige dat wij kunnen doen is er op toezien dat er voor patiënten voldoende en goede zorg wordt ingekocht. Dat doen wij door achteraf te beoordelen en daar zitten wij bovenop.”