De meeste ziekenhuiswebsites zijn slecht toegankelijk voor ouderen en mensen met een beperking. Dat constateert webdeveloper Stuurlui op basis van eigen onderzoek naar de websites van alle negentig ziekenhuizen. Maar een handjevol zijn op weg naar volledige toegankelijkheid. Bij 95 procent zijn er nog veel verbeterpunten.
Overheids- en semi-overheidsinstellingen zijn sinds 1 juli verplicht om rekening te houden eisen om het web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen, mensen met een functiebeperking of laaggeletterden. In het kader hiervan worden ze geacht een toegankelijkheidsverklaring te publiceren, waarin ze aangeven hoe ze de digitale toegankelijkheid regelen. Niet veel ziekenhuizen hebben dit gedaan.
Verbeterpunten
De best scorende ziekenhuizen zijn Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), Waterlandziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum, Rijstate en OLVG, zo blijkt uit het onderzoek van Stuurlui. De andere ziekenhuizen hebben verbeterpunten op het gebied van content (zoals alternatieve teksten bij plaatjes of beschrijvingen van links en formulieren voor de screenreader), kleurcontrast, tekstvergroters en readspeakers. Toegankelijk is een onderwerp dat breden lagen van de bevolking raakt. Zo kan een derde van de bevolking een website niet goed gebruiken als deze niet goed toegankelijk is. Het kan mensen betreffen die blind of slechtziend zijn, kleurenblind, doof of slechthorend, lichamelijk gehandicapt, dyslectisch of laaggeletterd.
Steekproef
Het onderzoek is uitgevoerd op 22 oktober. Het was een steekproef: alleen de homepagina’s van de ziekenhuiswebsites zijn bekeken. Opgenomen zijn alleen ziekenhuizen voor algemene gezondheidszorg met een klinische afdeling, dus geen psychiatrische ziekenhuizen, dagziekenhuizen of vestigingen met alleen poliklinieken.