De kritiek van Amerikaanse farmaceutische bedrijven op zijn beleid is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zouden er beter aan doen zich te richten op het maken van betaalbare medicijnen, repliceert Bruins. Bovendien moeten ze eerst maar eens duidelijk maken welke kosten en hoeveel winst ze maken en waarom ze geregeld zulke hoge prijzen vragen.
MSD, Gilead, Janssen en andere medicijnfabrikanten klagen dat Nederland farmaceutische bedrijven afschrikt en wegjaagt. Het kabinet bemoeit zich te veel met de prijzen van geneesmiddelen en heeft te weinig oog “voor de noodzaak van investeringen voor de medicijnen van morgen”, vinden ze. Het rendement op nieuwe investeringen is met 1,7 procent inmiddels zo laag dat investeerders zich terugtrekken, schrijven de bedrijven in een brandbrief aan de minister.
Maar zij vinden bij Bruins geen gehoor. “Zolang er farmaceuten zijn die prijzen van geneesmiddelen zomaar vervijfvoudigen of tonnen vragen voor een levensreddende behandeling zonder enige onderbouwing van die prijs, zal ik me hier tegen blijven verzetten”, waarschuwt de minister. Niet de winst van de industrie, maar het belang van de patiënt staat voor hem voorop. Hij “kan er met de pet niet bij” dat deze bedrijven, “die allemaal zeggen in het belang van de patiënt te werken, een lobby voeren die niet tot een oplossing leidt”.
Bruins en zijn voorganger Edith Schippers lagen herhaaldelijk in de clinch met farmabedrijven over hoge prijzen van bepaalde medicijnen. De farmaceuten lopen vooral te hoop tegen de inperking van de eigendomsrechten van medicijnen. Zo staat Bruins positief tegenover het initiatief van apothekers om gepatenteerde medicijnen na te maken. Ook onderzoekt hij ‘dwanglicenties’ om extreem dure patenten te omzeilen. (ANP)