Het demissionaire kabinet is het eens geworden over een pakket maatregelen om de overschrijding van de zorgbegroting te beteugelen. Het kabinet wil honderden miljoenen euro’s terug halen bij de medisch specialisten en ziekenhuizen. Ook gaan de eigen bijdragen omhoog en worden medicijnen als de pil niet langer vergoed.
Gat
De komende jaren wordt er in de zorg 1,4 miljard euro meer uitgegeven dan begroot. Dit wordt veroorzaakt door onder meer een forse overschrijding bij de medisch specialisten, de tandartsenzorg, de ziekenhuizen, de paramedische zorg als ook de AWBZ. Het kabinet heeft op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid besloten om ook al is het demissionair nu maatregelen te nemen, omdat een volgend kabinet anders met een gat in de begroting wordt opgezadeld.
Terughalen
Het kabinet wil allereerst door middel van kortingen honderden miljoenen euro’s bij de ziekenhuizen en medisch specialisten terug halen. Daarnaast wordt het budget voor de langdurige zorg, de AWBZ, met 287 miljoen euro verminderd. Het kabinet denkt daarnaast 40 miljoen euro te kunnen besparen door zorgaanbieders consequent volgens zorgstandaarden te laten werken. Veiliger werken en stepped care moeten samen nog eens 45 miljoen euro opleveren. Stepped care betekent bijvoorbeeld dat dotterbehandelingen worden uitgesteld zolang hartfalen met medicijnen te behandelen is.
Eigen bijdrage
Het kabinet noemt het “onvermijdelijk” dat mensen voor bepaalde vormen van zorg een eigen bijdrage gaan betalen. Zo komt er een eigen bijdrage van tien euro voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering. Voor fysiotherapie en oefentherapie komen meer behandelingen voor eigen rekening van de patiënt: twaalf in plaats van negen. Bij elkaar moeten deze maatregelen 60 miljoen euro opleveren. Ook de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg wordt uitgebreid. Tot nu toe gold al wel een eigen bijdrage voor de zogenaamde psychologische zorg eerste lijn, maar nog niet voor de duurdere tweede lijn. Hiervoor wordt in 2011 een eigen bijdrage van 175 euro per behandeling van maximaal een jaar ingevoerd. Voor goedkopere behandelingen geldt een lagere eigen bijdrage van 80 euro. Het kabinet denkt hiermee de prikkel om te snel naar de tweede lijn door te verwijzen, omdat daar nu geen eigen bijdrage geldt, weg te nemen. Een en ander moet 110 miljoen euro opleveren.
Langdurige zorg
In de langdurige zorg gaan mensen die in een instelling verblijven een minimale eigen bijdrage van 400 euro per maand betalen. Deze minimale eigen bijdrage is, zo stelt het kabinet, niet hoger dan de bijdrage zoals die nu geldt voor mensen met een inkomen op sociaal minimum. De uitbreiding van de eigen bijdrage in de langdurige zorg levert 80 miljoen euro op.
Pakketmaatregelen
Het kabinet grijpt ook in in het basispakket en bespaart daarmee 173 miljoen euro. Zo verdwijnen anticonceptiemiddelen uit het basispakket. Meisjes en vrouwen jonger dan 21 jaar worden hiervan uitgezonderd. Ook de mondzorg voor achttien tot 21-jarigen verdwijnt uit het basispakket. Verder komen hulpmiddelen als de rollator, krukken en looprekken voortaan uit het basispakket en mogen antidepressiva nog maar beperkt worden voorgeschreven.