Overproductie, concurrerende nevenactiviteiten van gespecialiseerd personeel en gebrek aan financiële daadkracht zijn de voornaamste oorzaken van de penibele financiële situatie van GGZ Westelijk Noord-Brabant. Dat zegt tijdelijk bestuursvoorzitter Martin van Rooijen in dagblad BN De Stem.
Eigen vermogen
Oud-staatssecretaris Van Rooijen werd eind mei aangetrokken nadat topman Wubbo Petersen met buitengewoon verlof was gestuurd, om het verstoorde contact tussen GGZ WNB en de banken te herstellen. De banken willen alleen zaken doen als GGZB kan aantonen als er de komende jaren twee miljoen euro winst wordt toegevoegd aan het eigen vermogen, zo zei hij gisteren in BN De Stem.
Tekort
In BN De Stem wijst Van Rooijen enkele belangrijke oorzaken aan voor de financiële problemen van de ggz-aanbieder. Zo draait GGZ WNB meer productie dan ze vergoed krijgt en is er in de loop der jaren onvoldoende daadkrachtig opgetreden. “Als we doorgaan zoals nu – dat wil zeggen meer patiënten behandelen dan waarvoor we vergoeding krijgen – wordt 2010 afgesloten met een tekort van meer dan een miljoen”, aldus Van Rooijen. “Dat pikken de banken niet en dat betekent: flink bezuinigen, iets wat hier na de fusie nooit is gebeurd.”
Eigen praktijk
Van Rooijen hekelt daarnaast de nevenactiviteiten van gespecialiseerde professionals. “De afgelopen jaren is het zo gegroeid dat sommige mensen, naast hun baan bij GGZ WNB, een eigen praktijk hebben”, aldus Van Rooijen. “Dat werd tijdens de fusie tien jaar geleden toegestaan toen de instelling moeilijk aan gespecialiseerd personeel kon komen.” Een bureau brengt momenteel in kaart in hoeverre GGZ WNB zich in eigen vlees snijdt met de externe activiteiten van de medewerkers.
Geld besparen
Behalve naar de nevenactiviteiten wordt er bij GGZ WNB ook gekeken naar een efficiëntere verdeling van het personeel. Dit betekent ondermeer dat tijdelijke contracten niet worden verlengd en dat medewerkers van zogeheten ambulante afdelingen worden ingezet op de verpleegafdelingen. Een andere manier om direct geld te besparen is medewerkers versneld het overschot aan vakantiedagen op te laten maken. Een investerings- en vacaturestop was al eerder ingesteld. Daarnaast probeert GGZ nu ook leegstaande panden aan collega-instellingen te verhuren. Waar Petersen eerder aangaf niet aan de ondersteunende diensten te willen komen, zegt Van Rooijen daar nadrukkelijk wel naar te zullen kijken.
Kwaliteit
Van Rooijen benadrukt dat een deel van de maatregelen tijdelijk zijn en dat de patiëntzorg er niet door in gevaar mag komen. De inspectie gezondheidszorg houdt sinds eind mei nadrukkelijk een vinger aan de pols.