Het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO heeft faillissement aangevraagd. Volgens de raad van bestuur en de raad van toezicht is er onvoldoende financieel perspectief voor de stichting. De rechtbank in Utrecht wijst dinsdag een curator aan.
Negatief resultaat
In een korte verklaring laat het CBO weten dat het ondanks grote inspanningen niet is gelukt om een solide financiële basis voor het CBO te creëren. Het aantal betaalde opdrachten is onvoldoende om een sluitende exploitatie mogelijk te maken. Ook ingrijpende kostenreducerende maatregelen, waaronder ontslagen, hebben onvoldoende effect gesorteerd. Daardoor is een negatief eigen vermogen ontstaan en wordt voor heel 2010 een aanzienlijk negatief bedrijfsresultaat voorzien.
Doorstart
“Helaas is een faillissement onvermijdelijk. Het CBO behoort tot de kern van de kennisinstituten op het terrein van kwaliteit van de zorg”, reageert bestuursvoorzitter Gert Siemons. Wel wordt er ondanks de slechte resultaten en het faillissement gewerkt aan een doorstart. Gezien de grote behoefte aan kwaliteitsverbetering in de zorg zijn hier volgens Siemons kansen toe. “Het is van het grootste belang dat de kennis en expertise van het CBO behouden blijft”, aldus Siemons. “Daarom wordt hard gewerkt aan een mogelijke doorstart met een serieuze partner.”
Prismant
CBO is niet het eerste gerenommeerde kennis- en onderzoeksbedrijf in de zorg dat in korte tijd failliet is gegaan. In oktober 2009 viel het doek voor Zorgconsult Nederland. In februari van dit jaar vroegen Prismant en partners CC Zorgadviseurs en de Walvis Groep surseance van betaling aan.