Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen ‘genezend medium’ Jomanda. Zij staat samen met twee alternatieve artsen terecht in de zaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam. Dit tweetal moet volgens justitie respectievelijk vier en acht maanden voorwaardelijke celstraf krijgen.
Sylvia Millecam
Millecam ontdekte in 1999 een knobbeltje in haar borst. In mei constateerden reguliere artsen borstkanker. Zij overleed aan die aandoening in augustus 2001.
Hulpeloze toestand Millecam
Volgens het OM hebben de drie verdachten Millecam in een hulpeloze toestand gebracht en gelaten en haar opzettelijk in het alternatieve circuit gehouden. Justitie rekent Jomanda – Joke Damman – gezien haar lange en intensieve betrokkenheid het uiteindelijke overlijden van Millecam toe en verwijt beide artsen zwaar lichamelijk letsel. Alle drie de verdachten hebben de zorgplicht geschonden, onder meer omdat ze geen einde hebben gemaakt aan de lijdensweg die Millecam doormaakte, aldus de aanklager.
Rol Jomanda
Jomanda heeft volgens het OM een grote rol gespeeld in de overtuiging van Millecam dat ze geen borstkanker had, maar een bacteriële infectie. Dat deed ze onder meer door Millecam, die Jomanda volgens het OM als autoriteit zag, tijdens ‘healing’-sessies in te delen in groepen mensen met een infectie, zonder kanker. In contacten met Millecam ontraadde Jomanda de actrice zich te laten opereren en zei zij tevens tegen chemotherapie te zijn.
Uitstel adequate behandeling
Ook de twee alternatieve artsen stelden dat het ging om een bacteriële infectie, aldus het OM. Hun handelen leidde tot het uitstellen van een adequate behandeling met uiteindelijk de dood als gevolg, constateert de aanklager.
Eerdere vrijspraak
Deze beide artsen werden eerder door de rechtbank veroordeeld, zonder strafoplegging. Jomanda werd vorig jaar met de nodige kanttekeningen vrijgesproken. Het OM ging in alle zaken in hoger beroep. De eisen in hoger beroep zijn dezelfde als de eisen destijds voor de rechtbank.
“Onthutsende” strafeis
Advocaat Luc Benistant van Jomanda vindt de strafeis “onthutsend”. Veel feiten zijn volgens hem in het requisitoir achterwege gelaten. Zo noemt hij de brief van Millecam aan een oncoloog, waarin zij stelt niet met reguliere zorg verder te willen gaan. Ook wijst hij op interviews met de moeder van Millecam, die daarin onder meer zegt dat Millecam haar eigen bewuste keuze heeft gemaakt. (ANP)