De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet verscherpt toezicht gaan houden op de OsiraGroep. Dat bepleit de SP in Amsterdam naar aanleiding van eigen onderzoek naar de kwaliteit van zorg bij Osira. De raad van bestuur van Osira reageert furieus en noemt het onderzoek tendentieus en slecht onderbouwd.
Waardering
Uit het onderzoek blijkt volgens de SP dat cliënten en personeel van Osira de zorg met een gemiddelde waardering van 4- ver onder de maat is. In het kader van de enquête werden 175 mensen bevraagd, waarvan driekwart personeel en een kwart cliënt of familie. Van de respondenten noemt 94 procent de zorg slecht tot zeer slecht. Werknemers geven daarnaast aan dat is het bedrijf en het management door de vele fusies te groot is geworden. Personeel dat klaagt over de zorgverlening wordt volgens de SP met ontslag bedreigd.
‘Stemmingmakerij’
Volgens bestuursvoorzitter Willeke Stadtman van de OsiraGroep schiet de SP met het rapport “wild in het rond” en worden “fabeltjes als feiten” gepresenteerd, zonder dat er sprake is geweest van een heldere verantwoording, gefundeerde onderzoeksmethodiek of wederhoor. Volgens Stadtman bewijst de SP dat het met rapport uit is op “stemmingmakerij, effectbejag en welbewuste beschadiging”.
‘Stopwatchzorg’
De raad van bestuur ergert zich met name aan de beschuldiging dat Osira “stopwatchzorg” levert. Volgens de raad van bestuur is het pertinent onjuist om het slimmer plannen en inroosteren van personeel als “stopwatchzorg” aan te duiden. Ook de bewering dat de organisatie door de groei van het management een kind met een waterhoofd is, wordt door de raad van bestuur weerlegd. Met een overhead van tien procent zit Osira volgens de raad van bestuur onder het landelijke gemiddelde. Dat kritische werknemers met ontslag zouden worden bedreigd, is volgens de raad van bestuur evenmin duidelijk. “Wel is in ieder geval duidelijk dat nog niet alle medewerkers zich voldoende betrokken voelen bij alle veranderingen”, reageert Stadtman. “Daar zullen wij zeker aandacht aan besteden.”