Zorgverzekeraar Menzis moet haar belang in huisartsenpraktijken in Oost-Groningen op termijn verkopen. Dat zegt minister Edith Schippers van VWS in antwoord op Kamervragen van Karen Gerbrands (PVV).
Gerbrands stelde haar vragen naar aanleiding van het bericht Zorgverzekeraar Menzis koopt huisartsenpraktijken op van TV Noord. De minister nuanceert dat bericht door erop te wijzen dat Menzis de praktijken niet zelf heeft opgekocht, maar dat het zelfstandige bedrijf Zorgpunt dit heeft gedaan. Menzis is voor 50 procent eigenaar van dat bedrijf, samen met Investeringsmaatschappij Reggeborgh. Zorgpunt neemt zelfstandig het besluit om praktijken over te nemen. Wel heeft Menzis aan Zorgpunt en andere marktpartijen gevraagd om de continuïteit van huisartsenzorg in Winschoten te garanderen. Oost-Groningen kampt al langer met een dreigend huisartsentekort, omdat starters niet kiezen voor een baan als plattelandsdokter en de zittende artsen binnenkort met pensioen gaan.
Continuïteit zorg
Juist omdat Zorgpunt op deze wijze bijdraagt aan de continuïteit van de huisartsenzorg, wil Schippers de constructie tijdelijk toestaan. Schippers: “De aanpak van Menzis kan een oplossing zijn voor een nijpend probleem in een concreet geval.” Maar de minister is geen voorstander van verticale integratie tussen zorgaanbieder en verzekeraar, omdat dit kan leiden tot verkeerde inkoopprikkels bij de verzekeraar. Om die reden moet de zorgverzekeraar het eigen belang in de zorgaanbieder op termijn moeten verkopen. De minister verbindt daar geen termijn aan.
Reactie Menzis
Menzis stelt in een reactie dat alle activiteiten die het bedrijf de afgelopen acht jaar in de eerste lijn is gestart, altijd als aanleiding hadden de ‘acute noodzaak om zorg te garanderen.’ Woordvoerder Raymond Rugers van het bedrijf: “Het gaat ons niet om uitbreiding van onze core-bussiness.” Rugers stelt dat het lastig is om uitgebreid te reageren. Er is nog geen verbod op verticale integratie en de minister heeft niet gedefinieerd hoe lang verzekeraars dan wel in zorgaanbieders mogen participeren om de continuïteit te garanderen.
Demografische uitdaging
Hoewel het garanderen van de continuïteit van zorg altijd de insteek was, ziet de verzekeraar het ook als haar taak om de zorg beter te organiseren, bijvoorbeeld door met de zorgverleners in kwestie te overleggen over de openingstijden en de bereikbaarheid. Rugers: “Het heeft ook geen zin om alleen te kijken naar de continuïteit in dorp A, als je weet dat dezelfde problemen binnen afzienbare tijd eveneens optreden in dorp B. Je moet kijken naar de totale toekomstbestendigheid. Dan ben je niet met twee weken weg. Als je het goed wilt doen kijk je met de zorgverleners twee, drie of vijf jaar vooruit. Maar het beste is nog om tot 10 of 20 jaar in de toekomst te kijken. Want de demografische uitdagingen zijn mega.”
Andere initiatieven
Overigens is Menzis ook bij andere initiatieven betrokken om de continuïteit van de huisartsenzorg in Oost-Groningen te garanderen. Daarvoor vormt de verzekeraar samen met de Huisartsenkring Groningen en de regionale ondersteuningsstructuur (ROS) het Expertteam Continuering Huisartsenzorg. Vanuit een stichting die vermoedelijk in mei wordt opgericht, faciliteren ze de praktijkopvolging, door tijdelijk zelf een praktijk of de praktijkvoering van een vertrekkende solistische huisarts over te nemen. Op termijn neemt de waarnemer of een andere huisarts de praktijk weer over. Dit heeft in het verleden succesvol gewerkt.