De leiding van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen is woest over het lekken van sterftecijfers op de kinderhartafdeling van het ziekenhuis. Het UMC overweegt juridische stappen tegen het lekken van de cijfers, aldus bestuursvoorzitter Emile Lohman maandag.
Uit de cijfers blijkt dat er op de kinderhartafdeling van het Nijmeegse UMC St Radboud sprake is van een hoger sterftecijfer dan gebruikelijk. Volgens het ziekenhuis kloppen de cijfers wel, maar kunnen er geen conclusies aan worden verbonden. De gegevens zijn namelijk onvolledig en daarom niet te vergelijken met de cijfers van andere ziekenhuizen, aldus Lohman.
Europese sterftecijfers
De cijfers zijn afkomstig uit de database van de Europese Vereniging van Thoraxchirurgen (EACTS). In deze database staan onder meer de sterftecijfers op hartafdelingen van Europese ziekenhuizen. Het UMC stelt dat de informatie echter verre van compleet is, omdat de database nog in aanbouw is.
Gegevens ‘op straat’
Het Nijmeegse ziekenhuis wil desnoods juridische stappen ondernemen tegen het lekken van de cijfers. Vooralsnog is echter onduidelijk hoe de gegevens op straat zijn beland. Het televisieprogramma Zembla besteedde zondag in de uitzending Operatie Stilzwijgen aandacht aan de sterfte op de kinderhartafdeling in Nijmegen.
Werkwijze en uitleg
Het UMC sloot de afdeling eind vorig jaar vijf weken en hield de werkwijze uitgebreid tegen het licht. Het ziekenhuis heeft vervolgens onder meer de protocollen gewijzigd. Volgens het universitaire ziekenhuis viel de sterfte op de afdeling hoger uit, omdat er meer risicovolle operaties werden uitgevoerd bij onder meer te vroeg geboren baby’s. De afdeling is nu weer volop in bedrijf. Het UMC stuurde verontruste ouders vorige week een brief om uitleg over de cijfers te geven.
Eerdere sluiting
In 2006 lag het hartcentrum voor volwassenen van het Nijmeegse ziekenhuis al eens maanden stil. Ook toen was er sprake van een hoger dan normaal sterfecijfer. (ANP)