De zorgkosten mogen de komende jaren met jaarlijks niet meer dan 5,25 procent groeien. Dat staat in een akkoord dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen op 4 juli met minister Edith Schippers van Volksgezondheid tekenen, zo meldt het FD op basis van een conceptversie die in handen is van de krant.
Over het akkoord is maanden moeizaam onderhandeld. Aanvankelijk wilde Schippers harde doelstellingen waarop ziekenhuizen en verzekeraars afgerekend zouden kunnen worden. Dit stuitte op grote bezwaren bij de zorgverzekeraars. Met het oog op hun wettelijke zorgplicht kunnen ze niet garanderen dat zij de kosten altijd beneden de afgesproken grens houden. Volgens het FD gaat het akkoord daarom niet verder gaat dan een inspanningsverplichting.
Stok
Die inspanningsverplichting geldt ook eventuele overschrijdingen. In het akkoord beloven de partijen in dat geval samen naar een manier te zoeken om de pijn te verdelen. Als stok achter de deur heeft de minister de mogelijkheid om de ziekenhuizen collectief een korting op te leggen.
Herverkaveling
De zorgverzekeraars zullen vanaf 2012 in ieder geval de selectieve inkoop van zorg gaan uitbreiden. Dit betekent dat er meer dan nu met bepaalde ziekenhuizen geen contracten meer worden gesloten. Verder is er in het conceptakkoord sprake van een herverkaveling van het curatieve zorgaanbod. Dit betekent dat de ziekenhuizen niet langer een volledig behandelaanbod in de lucht zullen houden. Concentratie van zorg betekent dat sommige ziekenhuizen zorgtaken zullen moeten afstoten. Het gaat hierbij ondermeer om de spoedeisende hulp en verloskunde. Om het proces te vereenvoudigen beloven verzekeraars een herstructureringsfonds in het leven te roepen. Onduidelijk is hoeveel geld hiermee gemoeid is.