Verzekeraars mogen weigeren bij ziekenhuizen bepaalde zorg in te kopen, mits de criteria waarop zij hun afweging baseren voor consumenten transparant en verifieerbaar zijn. Met dit argument wijst de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een klacht af van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), tegen het inkoopbeleid voor borstkankerzorg van verzekeraar CZ.
CZ publiceerde in oktober vorig jaar een lijst van ziekenhuizen waar zij borstkankerzorg inkoopt en ziekenhuizen waar zij dat niet langer doet. De SAZ diende daarover een klacht in bij de NZa, omdat CZ volgens de SAZ daarbij “onjuiste en misleidende” informatie zou hebben gegeven. CZ baseerde zich bij de beoordeling van de kwaliteit op het aantal borstkankeroperaties dat een ziekenhuis per jaar uitvoert.
Voorwaarden
In de beoordeling geeft de NZa aan voorstander te zijn van het principe van selectieve zorginkoop. Door selectief in te kopen kunnen verzekeraars de kwaliteit van de zorg bevorderen, aldus de NZa. Voorwaarde is wel dat de criteria die de verzekeraar hanteert voor de consument transparant en verifieerbaar moeten zijn.
Geen bezwaar
CZ heeft volgens de NZa aan deze voorwaarden voldaan. Volumenormen, zoals door CZ gebruikt, geven een indicatie voor de kwaliteit van de geboden zorg, zijn transparant en verifieerbaar en voor consumenten makkelijk vergelijkbaar, aldus de NZa. De gehanteerde normen kunnen dan ook niet “misleidend en onjuist”genoemd worden. Het oordeel van de NZa is in lijn met de opstelling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die al eerder aangaf geen bezwaar tegen het preferentiebeleid van CZ te hebben.