Het aantal ziekenhuizen waar vrouwen kunnen bevallen is tussen 1999 en 2010 met 20 procent gedaald. De overgebleven ziekenhuizen doen wel eer bevallingen, zo meldt NRC op basis van een inventarisatie van hoogleraar verloskunde Ari Franx.
Franx maakte een analyse van gegevens van de Stichting Perinatale Registratie Nederland. Hieruit blijkt ondermeer dat het in Hilversum, Oss, Vlissingen en Zeist niet meer mogelijk is om in het ziekenhuis te bevallen. In Meppel wordt de afdeling verloskunde van het Diaconessenhuis met sluiting bedreigd. In 1999 begeleidde een ziekenhuis gemiddeld iets meer dan duizend bevallingen per jaar, elf jaar later waren dat er vierhonderd meer.
Kosten
Volgens UMCU-hoogleraar Franx tonen de cijfers aan dat de veelbesproken concentratie van zorg in de verloskunde al geleidelijk plaats vindt. Tijdens zijn oratie vroeg Franx zich af of concentratie bijdraagt aan een duidelijke vermindering van de hoge babysterfte in Nederland. Een Rotterdamse studie uit 2010 heeft uitgewezen dat het aantal bevallingen in een ziekenhuis geen significant effect heeft op de kans op overlijden van de baby. Daarbij constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onlangs dat in grote ziekenhuizen ’s nachts minder mensen meer werk verrichten bij bevallingen, waardoor niet altijd aan de normen voor veilige zorg wordt voldaan. Kostenoverwegingen mogen volgens Franx daarom nooit het het enige argument zijn voor concentratie van de verloskundige zorg zijn.