De ondernemingsraad van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) in Sittard eist het vertrek van de raad van toezicht, zo meldt dagblad De Limburger. Volgens de OR hebben twee rvt-leden onzuiver gehandeld door bestuursfuncties waar te nemen, waar ze zichzelf bijna een ton aan bezoldiging voor hebben toegekend.
Bestuurlijke lacune
Voorzitter Van Puijenbroek en vice-voorzitter Sampermans van de rvt ontvingen vorig jaar respectievelijk 31.738 en 68.116 euro voor het verrichten van bestuurlijke bijstand gedurende een kleine drie maanden, zo meldt De Limburger. Hun totale bezoldiging kwam daarmee op 44.408 euro en 82.396 euro. De bestuurlijke lacune ontstond door het vertrek van bestuursvoorzitter Guus de Jong. De Jong stond overigens nog tot 1 november 2010 op de loonlijst voor een bedrag van bijna 224 duizend euro, royaal boven de balkenendenorm.
‘Buiten proportie’
Volgens OR-woordvoerder Jaap Jongejan hebben de twee de schijn van belangenverstrengeling gewekt door zelf hun salaris vast te stellen. “Ze hebben zichzelf een vergoeding gegeven die buiten proportie is”, aldus Jongejan in De Limburger.
Richtlijnen
Bij monde van een externe woordvoerder laat de rvt weten dat de OR zich met zaken bemoeit die buiten haar bevoegdheid liggen. Door een en ander publiek kenbaar te maken “bederft” de OR volgens de woordvoerder bovendien de “goede verhoudingen”, “wat niet in het belang is van onze cliënten”. De woordvoerder sluit niet uit dat de OR zich laat influisteren door “malcontente middenmanagers”. Volgens de woordvoerder is het besluit tot bestuurlijke ondersteuning conform de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) genomen. Wel erkent de woordvoerder dat in deze richtlijnen niets staat over beloning van bestuurlijke ondersteuning.
Strijdig
Tussen de OR en de rvt is een welles-nietes-spelletje ontstaan. De OR stelt van meet af aan van oordeel te zijn geweest dat de gang van zaken “ernstig in strijd” was met de Zorgbrede Governancecode. De rvt stelt dat de OR tevergeefs is uitgenodigd voor uitleg hierover. Jongejan zegt dat juist de rvt weigert te praten met de OR.
Governancecommissie
De OR heeft de Governancecommissie Gezondheidszorg in Den Haag verzocht uitspraak te doen over de situatie. Ook Tweede Kamer-fracties zijn ingelicht. Bovendien heeft de OR het vertrouwen in de rvt opgezegd. Volgens de rvt is het vertrouwen van de or “aantrekkelijk, maar niet onontbeerlijk”. De ironie wil dat de rvt momenteel een vacature heeft uitstaan. Kandidaten zullen ondermeer gewogen worden op het vermogen “evenwicht bewaren tussen betrokkenheid bij de organisatie en toezichthoudende afstand”.