Een motie van afkeuring van vrijwel de voltallige oppositie in de Tweede Kamer was woensdag het slot van een maandenlange, emotionele discussie over aanpassingen aan het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorg. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) kan aan de slag met de hervorming van de pgb, maar de tweede motie van afkeuring aan haar adres betekent wel een kras op haar blazoen.
Nadat de motie van afkeuring was verworpen, voelde Veldhuijzen van Zanten zich geenszins beschadigd. Graag had ze de kritische oppositie verder tegemoet gekomen, maar daarvoor ontbreekt volgens haar de ruimte. De aanpassingen aan het persoonsgebonden budget kunnen in haar ogen niet uitgesteld worden vanwege de almaar stijgende kosten. Het kabinet heeft becijferd dat er in 2015 een overschrijding is van 700 miljoen euro.
Explosief
Nu krijgen zo’n 130.000 Nederlanders een persoonsgebonden budget, waarmee gehandicapten en chronisch zieken zelf zorg kunnen inkopen. De kosten van de regeling zijn explosief gestegen en bedragen nu 2,3 miljard euro per jaar. Voor de meeste mensen met een pgb verandert er tot 1 januari 2014 niets. Voor nieuwe aanvragers gelden de aangepaste regels per 1 januari. Wie per week meer dan 10 uur zorg nodig heeft, komt in aanmerking voor een vergoedingsregeling. Het kabinet rekent erop dat een derde van de gebruikers niet opnieuw een pgb zal aanvragen. Daarnaast moeten patiënten terechtkunnen bij hun gemeente voor hulp.
Buiten de boot
Een groot deel van de oppositie waarschuwt al maanden dat veel patiënten buiten de boot zullen vallen en met flink hogere zorgkosten te maken krijgen. Oppositiepartijen wilden ook de garantie dat er geen wachtlijsten ontstaan als er onvoldoende geld blijkt te zijn voor mensen die een beroep doen op de vergoedingsregeling.
Begroting
Woensdag deden PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie een laatste poging Veldhuijzen van Zanten op andere gedachten te brengen. De toezegging dat de vergoedingsregeling indien nodig ruimer kan worden, haalde een motie van afkeuring van de ChristenUnie echter niet van tafel. De tweede motie van afkeuring vanwege het pgb-beleid kreeg met 72 van de 150 stemmen vervolgens veel ruimere steun dan de eerste twee maanden geleden. De PvdA riep de staatssecretaris bij de begrotingsbehandeling woensdag opnieuw op terug te keren op haar schreden. Zo niet, dan geeft de PvdA geen steun aan de begroting, was de boodschap van Agnes Wolbert. (ANP)