Bestuurdersvereniging NVZD is ‘verbaasd en teleurgesteld’ over het besluit van de Tweede Kamer om zorgbestuurders alsnog een wettelijk beloningsmaximum op te leggen in plaats van deze normering over te laten aan de sector. Volgens de NVZD is een verplicht wettelijk maximum strijdig met het Europees verdrag van de Rechten van de Mens.
Gezien de juridische voetangels adviseert de NVZD de Eerste Kamer in een brief om het wetsvoorstel aan te houden. “Wij denken dat de juridische argumenten tegen de huidige wet zo wezenlijk zijn, dat wij dit aan u willen melden en u willen waarschuwen voor de problemen die dit op Europees rechtelijk gebied vrijwel zeker zal gaan geven”, aldus de NVZD in het schrijven aan de senaat. “Wij adviseren u de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden.”
Algemeen belang
Volgens de NVZD heeft de sector met de eigen Beloningscode voor Bestuurders in de Zorg (BBZ) “een compleet, evenwichtig en gelaagd systeem voor de bezoldiging van topbestuurders in de zorgsector gecreëerd”. Daarmee is volgens de NVZD het maatschappelijk belang van matiging van topinkomens “aantoonbaar bereikt”. Omdat verdere juridische aanscherping in de ogen van de NVZD “geen wezenlijke verdere bijdrage” levert aan het algemeen belang, is dit volgens de NVZD dan ook “in strijd met het proportionaliteitsvereiste van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens.”
Toeslag
De Tweede Kamer heeft twijfels over de uiteindelijke uitwerking van de BBZ. Weliswaar is de code in lijn met het wettelijk maximum, maar de BBZ voorziet ook in de mogelijkheid van een toeslag van 30 procent. Voor de hoogste schalen komt dit neer op een jaarlijkse beloning van 260 duizend euro. Volgens de NVZD is deze toeslag nodig om “ook hele grote en de meest complexe zorginstellingen, waaronder de academische ziekenhuizen, onder de code te kunnen brengen”. De Tweede Kamer vreest echter dat de toeslag een opdrijvend effect zal hebben, waardoor straks veel zorgbestuurders in de praktijk boven de balkenendenorm uitkomen.
Zorgvuldigheid
Het steekt de NVZD dat de Tweede Kamer nooit gehoor heeft gegeven aan het verzoek tot overleg over de Wet Normering Topinkomens. Dit staat volgens de NVZD “op gespannen voet staat met de zorgvuldigheid die bij de totstandkoming van een dergelijke wet in acht zou moeten worden genomen”. De NVZD voelt zich in haar opstelling gesterkt door het oordeel van commissie-Dijkstal, die een sectorale norm eerder aanwees als het meest geëigende beloningsinstrument voor de zorg. Ook oud-minister Donner heeft volgens herhaaldelijk gewezen op de juridische problemen rond een wettelijk verplicht maximum.