De banken als derde macht in de zorg
In de driehoek van bank, zorgverzekeraar en zorgorganisatie kunnen de verhoudingen behoorlijk verstoord raken en is de zorginstelling de onderliggende partij.
Lees verderIn de driehoek van bank, zorgverzekeraar en zorgorganisatie kunnen de verhoudingen behoorlijk verstoord raken en is de zorginstelling de onderliggende partij.
Lees verderHet ging een tijd slecht met Wibra. Maar Wibra gaf niet op. Een rigoureuze transformatie werd ingezet. Het bedrijf pakte niet alleen de zichtbare problemen aan, zoals de winkeluitstraling, maar ook de achterliggende strategie en werkwijze. Met succes.
Lees verderIn een eerdere blog beschreef ik de problemen van ons zorgstelsel in makkelijke taal. Hoewel de bedoeling wat satirisch was, kreeg ik van verschillende kanten het verzoek om – ten behoeve van onze politieke zorgbestuurders - ook de mogelijke verbeteringen van ons zorgstelsel in makkelijke taal te verwoorden. Wel nu hierbij.
Lees verderHoeveel pogingen zijn er al gedaan om de zorg goedkoper te maken? Terwijl het nieuwe kabinet een dappere poging doet om de kosten voor medisch specialistische zorg op te laten lopen, zijn er ook initiatieven die zorg écht anders organiseren.
Lees verderHet is verbijsterend. Nederland kende nog redelijk recent een massale ontslaggolf in de zorg. In zowel 2013 als 2014 verloren zo’n 20.000 zorgmedewerkers hun baan. In 2015 toonde FNV aan dat in de thuis- en ouderenzorg alleen al zo’n 17.000 medewerkers met een vast contract hun baan verloren. Wat als deze mensen nu nog in de zorg zouden werken?!
Lees verderNet zoals een spin zonder kop, kan ook een organisatie met een sterke, centrale leiding niet overleven zonder de centrale leiding om alles in beweging te houden. Je hebt ook organisaties die meer op een zeester lijken. Die hebben geen vaste leider, maar hebben de kracht verspreid over de hele organisatie.
Lees verderIn OESO-perspectief kenmerkt de Nederlandse curatieve zorg zich door de lage kosten. Dit ondanks een arbeidstijd verspillende bureaucratie en een niet bepaald efficiënt opererend verzekeringssysteem. Onze extramurale zorg is - eveneens in OESO perspectief - opvallend duur.
Lees verderNet als veel andere zorgorganisaties heeft ’s Heeren Loo te maken met de uitdagingen van de arbeidsmarktkrapte. Tijdens mijn bezoek sprak ik met Ellen en Monique over hun vernieuwende aanpak om nieuwe en zittende medewerkers een maatwerktraject te bieden.
Lees verderDoor te investeren in duidelijke, open en tweerichtingscommunicatie kunnen zorgorganisaties niet alleen hun personeel behouden, maar hebben zij ook een strategisch wapen in de huidige arbeidsmarkt.
Lees verderDe gehandicaptenzorg bevindt zich in een financiële wurggreep. Afgelopen week bracht Skipr naar buiten dat zorginstellingen cruciale investeringen uitstellen vanwege lage tarieven en een toenemende afhankelijkheid van zzp’ers. Deze financiële wurggreep is het gevolg van jarenlang structureel wanbeleid. En wat doet minister Fleur Agema? Zij doet er nog een schepje bovenop, door op Prinsjesdag verdere bezuinigingen aan te kondigen.
Lees verderAmsterdam-Noord is een gebied met een zeer diverse mix van culturen en een relatief laag sociaaleconomisch profiel. Het is een plek waar veel mensen hard werken om zich staande te houden, vaak onder moeilijke omstandigheden. Hoe regelen ze het hier?
Lees verderKunt u zich het voorstellen in 2024? Vrouwen krijgen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen.
Lees verderOnder de vertrouwensparadox verstaan we de paradox dat we vaak systemen bouwen vanuit wantrouwen, terwijl vertrouwen meestal veel beter werkt voor de meerderheid. Ik was laatst bij Health&Care Day en zat daar in de zaal bij een lezing van Steven van Belleghem waarbij dit onderwerp langskwam. Ik ben een groot fan en ik kan iedereen zijn boeken over customer experience aanraden!
Lees verderIn de laatste maanden van het jaar kunnen verzekerden weer een zorgverzekeraar kiezen voor het volgende jaar. De NZa en AFM hebben er recent nadrukkelijk op gewezen dat ‘zorgsturing’ en ‘verzekeringsadvies’ door zorgaanbieders niet is toegestaan. Hoe zit dat en waar ligt de grens?
Lees verderEr is een bekende parabel over een zakenman die een visser ziet rusten in een hangmat. De zakenman adviseert hem om harder te werken, meer vis te vangen, zijn bedrijf uit te breiden en uiteindelijk rijk te worden. De visser vraagt zich af wat hem dat oplevert.
Lees verderAfgelopen zomer las ik een interview in Arts & Auto met Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit, lid van de raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Haar verhaal raakte me direct. Wat me vooral inspireerde, was haar visie dat we in de zorg meer lef moeten tonen om dingen anders te doen. De focus ligt daarbij op het ondersteunen van medewerkers om de zorg continu te verbeteren.
Lees verderHet lijkt wel een trend, de problemen in je organisatie afwentelen op je werknemers. We zien het bij de apotheken, in de detailhandel en nu ook in de ouderen- en thuiszorg (vvt).
Lees verderDe Nederlandse zorg heeft te maken met enorme personeelstekorten. Om het tekort aan medewerkers op te vangen, is het van belang dat een grote groep jongeren de komende jaren kiest voor een (bij)baan in de zorg. Vanaf 2025 vormen de jongeren van nu, Gen Z’ers, maar liefst 27 procent van de beroepsbevolking.
Lees verderVoor de zelfstandig opererende interim-manager betekent de handhaving op de Wet DBA niet heel veel. Maar let wel op, zegt Bert Blankestijn.
Lees verderDe ervaring leert dat open over euthanasie praten binnen verpleeghuisinstellingen niet altijd makkelijk is.
Lees verderOf een medicijn door de patiënt of het ziekenhuis wordt verstrekt, hangt af van de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit. Tijdens de opname van een patiënt wordt dit door het ziekenhuis gedaan, maar ervoor én erna door de patiënt zelf. Bij de Sint Maartenskliniek pakken ze dit anders aan.
Lees verderOnlangs las ik dat Het Oogziekenhuis in Rotterdam valet parking biedt voor zijn patiënten. Dat triggerde mij natuurlijk meteen. In een ziekenhuis verwacht je niet direct een luxe dienst als valet parking! Via mijn netwerk kwam ik al snel in contact met Els Steijger, manager Marketing, Communicatie en Commerciële Zaken bij Het Oogziekenhuis. Ik was nieuwsgierig of de rest van de zorg wat kan leren van hun aanpak op het gebied van gastvrijheid.
Lees verderOver dit blog heb ik langere tijd nagedacht en ook geaarzeld. Het onderwerp ligt gevoelig, maar is in deze roerige economische tijden relevant. Dit mede in het licht van de steeds terugkerende discussie over 'bestaans(on)zekerheid' en inkomensongelijkheid.
Lees verderAfgelopen zomer was ik in Maleisië met mijn gezin. Wat een prachtig land! En wat een indrukwekkende start hadden wij in de hoofdstad Kuala Lumpur. Ik kwam er een inspirerend voorbeeld tegen: de bussen van GOKL. De stad heeft met de introductie van GOKL in 2012 een grote stap gezet in het verbeteren van de mobiliteit van haar inwoners. GOKL heeft sindsdien bovendien de verkeersdrukte verminderd en een positieve invloed gehad op de luchtkwaliteit en de leefbaarheid van de stad.
Lees verderHet tekort aan personeel in de mentale zorg is een uitdaging die alleen maar groter wordt. Eén van de meest kansrijke oplossingen is het opleiden van meer GZ-psychologen. Het Capaciteitsorgaan heeft een glashelder advies gegeven. Toch wordt dat advies niet opgevolgd. Waar wachten we op?
Lees verderHet pleidooi van de Landelijke Huisartsen Vereniging voor een toekomst met 24/7-zorg ontkent de mogelijkheden die gemeenschapsgerichte zorg biedt. En de wens van ouderen zelf.
Lees verderIn de digitale apotheek van Stroomz is het mogelijk om met hetzelfde aantal medewerkers meer werk te verzetten. Wat de digitale apotheek echt bijzonder maakt, is het gebruik van een virtuele apothekersassistent die patiënten helpt. Deze assistente kan patiënten in vijf verschillende talen te woord staan.
Lees verderPalliatieve zorg begint wat mij betreft met het implementeren van een tweesporenbeleid in de oncologie. Dit houdt in dat er parallel aan de behandeling van de ziekte ook palliatieve zorg wordt aangeboden. Deze geïntegreerde palliatieve zorg verbetert de kwaliteit van leven van patiënten en werkt op de lange termijn kostenbesparend.
Lees verderWerkgeluk. Het is een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over bedrijfsvoering en personeelsbeleid. Maar wat betekent het nu echt? En nog belangrijker, hoe implementeer je het op een manier die niet alleen je medewerkers gelukkiger maakt, maar ook je organisatie als geheel versterkt? Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat werkgeluk zeer serieus neemt is Driessen Groep.
Lees verderBij ongewijzigd beleid zal het tekort in de zorg- en welzijnssector de komende tien jaar toenemen van 40.000 naar maar liefst 200.000 werknemers. Daarmee dreigt nog binnen die tien jaar een ware zorginfarct. Vanuit haar rol als bestuurslid bij werknemersorganisatie FBZ wil Milena Babović bijdragen aan een nieuw toekomstbeeld.
Lees verderDe laatste jaren is er veel aandacht voor de verschillende generaties die werkzaam zijn in de zorg, vanuit de veronderstelling dat oudere en jongere zorgmedewerkers uiteenlopende behoeften hebben in hun werk. Maar hoe verschillend zijn hun behoeften eigenlijk?
Lees verderDe verhoging van de zorgpremie met een kleine 10 euro heeft weer geleid tot vele beschouwingen over de houdbaarheid van ons zorgstelsel. Diverse zorgeconomen geven hun mening, meestal gebaseerd op hun eerdere stellingname en 'onderbouwd' met die statistieken die hun goed uitkomen.
Lees verderDeze week weer een blog over een inspirerend zorgvoorbeeld waar we mijns inziens in de zorg veel van kunnen leren. Via via werd ik geattendeerd op een initiatief van de Dimence Groep getiteld: De Duik. Een initiatief om iedereen de mogelijkheid te geven om te zien hoe de organisatie er van binnen uitziet.
Lees verderEerder schreef ik al blogs over het bedrijfsleven dat prijsvragen en challenges uitschrijft om zo op een slimme manier oplossingen te vinden voor ingewikkelde problemen. De voorbeelden van Shell en de NS vind ik zeer inspirerend. Ook in de zorg worden prijsvragen uitgeschreven. Zo had ik dit jaar het genoegen om in de vakjury van de Nationale Zorginnovatieprijs te mogen plaatsnemen.
Lees verderIk heb nooit begrepen waarom de complexiteit van ons zorgstelsel niet doordringt tot onze politieke en ambtelijke bestuurders. Maar nu begrijp ik het: we praten gewoon te ingewikkeld.
Lees verderDeze week schrijf ik over initiatief vanuit de zorg waar wij naar mijn mening veel van kunnen leren: de Academie voor Patiënt en Mantelzorger (APM). Ik werd hier onlangs door mijn NVTZ-collega Marius Buiting op gewezen en was meteen gefascineerd door dit mooie project. Het contact met de organisatie was snel gelegd en dat leidde tot een gesprek met Matthijs Bosveld, die nauw betrokken is bij dit initiatief. Matthijs is arts-onderzoeker en promoveert op actieve patiëntenparticipatie in onderwijs en zorg.
Lees verderDe zorgsector staat onder constante druk om gevoelige patiëntinformatie te beschermen tegen cyberdreigingen en datalekken. Daarom zijn er nieuwe normen voor informatiebeveiliging in de zorg.
Lees verderOnlangs was ik op bezoek bij roboticabedrijf Avular. Zij richten zich op de ontwikkeling van mobiele robotoplossingen, waaronder autonome grondrobots en drones. Het bedrijf is gevestigd in het futuristische voormalig Philips Glaslaboratorium dat zich op Strijp-T in Eindhoven bevindt. Hier werd vroeger het glas van de Philips-lampen uitvoerig getest en geanalyseerd. Maar nu is het dus het terrein van zelfrijdende robots en rondvliegende drones! Ter illustratie: voordat ik naar binnen ging passeerde ik een zelfrijdende robot die het voetpad aan het vegen was.
Lees verderEen paar weken geleden kwam ik via Philip Vriend, senior projectleider in het Dijklander Ziekenhuis in contact met Lex van den Elsen, Louwman Ambassadeur voor Toyota en Lexus. Lex was jarenlang verantwoordelijk voor de kwaliteit en klanttevredenheid bij de Toyota en Lexus dealers in Nederland en is expert op het gebied van de Toyota Way. Hij is ook toezichthouder in de zorg en kent beide werelden dus goed. Dé ideale gesprekspartner om erachter te komen wat we in de zorg kunnen leren van deze beroemde autofabrikant.
Lees verderMinister Fleur Agema van VWS heeft als heilig doel de werkdruk in de zorg te verlagen door de registratietijd te verminderen. Een doel dat vorige ministers ook al hadden maar wat tot nu toe onhaalbaar bleek. Dat wil niet zeggen dat het niet kan! Dit zijn de knoppen waar minister Agema volgens ActiZ aan moet draaien om het in haar termijn wél voor elkaar te krijgen.
Lees verderMinister Agema bezoekt ziekenhuizen en is enthousiast over artificial intelligence (AI). Die techniek zou de zorgkosten kunnen doen afnemen.
Lees verderIn pensioengeld kun je wonen. In een aantal van de woningbouwprojecten waarin PFZW investeert, krijg je zelfs voorrang als je in de zorgsector werkt.
Lees verderPringles: de nette cilindrische kokers steken nogal af tegen de zakken waar alle andere merken hun chips in verpakken. Toen ik er eens naar op zoek ging, kwam ik erachter waarom Pringles hun product op deze manier verpakt. En ook wat we daar in de zorg van kunnen leren.
Lees verderHet 'ravijnjaar 2026' voor IZA nadert snel, terwijl er op verschillende plekken dezelfde wielen uitgevonden worden. Robert Kreis, hoogleraar brandwondenzorg bij het VUmc herkent een patroon vanuit de politiek: problemen worden nóg complexer gemaakt.
Lees verderEen aantal weken geleden gaf ik een lezing op een evenement van Transvorm, het samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Noord-Brabant. Ook Martijn Verspeek van Installatiebedrijf Verspeek stond op het programma. Ik had al veel over hem gehoord en gelezen en ik keek er naar uit om hem in real life te ontmoeten.
Lees verderHet IZA dendert door. In elke regio van Nederland werken organisaties aan volgende stappen van integrale zorg. Maar de snelheidsverschillen tussen regio’s nemen toe.
Lees verderAls ziekenhuisapotheker ben ik opgeleid met de les dat kinderen geen kleine volwassenen zijn als het bijvoorbeeld gaat om geneesmiddeldoseringen. Maar zijn volwassenen wellicht wel grote kinderen als het gaat om patiëntvriendelijkheid? Wat zijn nu thema’s in de kindergeneeskunde die mijns inziens ook heel goed toepasbaar zijn voor volwassenen?
Lees verderDe zomer is begonnen. Maar herinnert u zich de zomer van 2021 nog?
Lees verderi-team Global is een toonaangevend bedrijf in de schoonmaakindustrie. Zij leveren in meer dan zeventig landen aan een lokale partner die in het betreffende land de distributie doet. Zij werken dus business to business. i-team ontwikkelt en distribueert een scala aan geavanceerde schoonmaakoplossingen die zijn ontworpen om schoonmaaktaken sneller, veiliger en plezieriger te maken.
Lees verderDe resultaten van onderzoeksbureau Rebel naar de arbeidsmarkt in de zorg, raakten bij Maarten Faas een gevoelige snaar. Dat het waarderen en ontzorgen van zorgpersoneel het meest effectief is om arbeidsmarkttekorten in de zorg te bestrijden, is precies waar FBZ zich als vakbond voor zorgprofessionals voor inzet.
Lees verder