Fysiek
Vanaf 55 jaar is het extra belangrijk om te investeren in fysieke gezondheid om traagheid in bewegen en denken op latere leeftijd tegen te gaan. Witte stof in het brein zorgt voor verbindingen tussen de hersengebieden door elektrische signalen over te brengen. Met het klimmen der jaren gaat de kwaliteit van de witte stof bij de meeste mensen achteruit. En hoe hoger de kwaliteit, des te sneller worden signalen vervoerd. En dus ook: hoe lager de kwaliteit, hoe langzamer. Je kunt dit proces in positieve zin beïnvloeden, namelijk door elke dag minimaal een half uur matig-intensief te bewegen. Hierdoor neemt de doorbloeding toe wat goed is voor de witte stof. Die heeft veel bloed nodig. Ook cognitieve inspanning zorgt voor een betere doorbloeding. Luisteren naar muziek, dansen en denksport helpen het brein sterk te houden. De Open Sportclub heeft een aanbod voor mensen in de derde levensfase. Walking Football, tennis, hockey en korfbal bijvoorbeeld, en Golden Sports. In het clubhuis muziek en dans. Of een potje schaken. En natuurlijk de mogelijkheid om gezond te lunchen of ’s avonds een warme maaltijd te gebruiken.
Mentaal
Om mentaal fit te blijven is het van belang bezig te blijven. Om dingen te doen die moeite kosten. Om van tijd tot tijd iets nieuws te doen en te leren. Een actief leven stimuleert het (werk)geheugen en het redenerend vermogen. In de Open Sportclub kunnen jonge ouderen actief zijn als bestuurder of als vrijwilliger, in lopende werkzaamheden of voor nieuwe projecten. Ze blijven in contact met jongere generaties en bieden activiteiten voor leeftijdgenoten. Hiermee hoeft de jonge ouderen niet pas te beginnen na het bereiken van de AOW-leeftijd. Al eerder zou de jonge oudere in overleg met de werkgever een dag in de week bij de Open Sportclub kunnen gaan werken. Als mensen op hun werk de jaren uitzitten om het pensioen te halen en geen uitdagingen meer hebben, gaan ze mentaal en fysiek achteruit. Door actief te worden in een Open Sportclub verloopt de overgang van werk naar pensioen geleidelijk, behoudt de medewerker haar of zijn werkplezier, heeft de sportclub een nieuw bestuurslid of een betrokken vrijwilliger en kan de werkgever vormgeven aan maatschappelijke betrokkenheid.
Sociaal
De Open Sportclub biedt mensen in de derde levensfase ook een betekenisvolle sociale omgeving. Ze ontmoeten er leeftijdgenoten en kinderen, jongeren en hun ouders. De Open Sportclub stimuleert intergenerationele ontmoeting en draagt op die manier bij aan het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen.
Brede maatschappelijke functie
Op deze manier kunnen sportclubs een brede maatschappelijke functie vervullen. De Open Sportclub groepen in de buurt bereiken die niet eerder naar een sportvereniging gingen. Dat kan gesteund worden door de gemeente als onderdeel van het lokale sportakkoord. De gemeente kan ook bijdragen door de ondersteuning door sport – en cultuurbuurtcoaches aan te bieden. Voor bedrijven zijn Open Sportclubs interessant voor sponsoring en om hun maatschappelijk betrokken ondernemen inhoud te geven. Open Sportclubs zijn ook interessant voor initiatieven als EentegenEenzaamheid, NL2025 en JOGG.
Johan Wakkie was tot 2014 algemeen Directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Nu zes jaar onder meer samen met Professor Erik Scherder, aanjager van NL2025.
Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, Vrije Universiteit en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.