Het interview met patiënten, artsen en zorgbestuurders leverde het volgende beeld op:
– er is nu wel onderzoeksgeld beschikbaar, maar voor de behandeling dan wel begeleiding moet u het vooralsnog zelf uitzoeken
– post Covid patiënt, “u kunt altijd naar de huisarts” (minister Kuipers)
– in Duitsland kan de begeleiding van post COVID slachtoffers wel, “want daar is een zorgfinanciering op basis van het aantal ziekenhuisbedden, wij hebben nu eenmaal voor een ander financieringssysteem gekozen” (minister Kuipers)
– we kunnen hier niet behandelen “want er is geen DBC voor deze aandoening” (Wink de Boer, Bernhoven)
– behandelen kan hier niet want er is een “financieel zorgplafond”
– behandelen en begeleiden kan hier niet want er is geen protocol.
Internationale toppositie
Vanuit Beverwijk heb ik de ontwikkeling van de drie Nederlandse Brandwondencentra meegemaakt. Gewoon in drie regionale ziekenhuizen die zich geconfronteerd zagen met een probleem waarvoor nog geen oplossingen waren. Uit het niets hebben deze drie ziekenhuizen zonder protocollen en aanvankelijk zonder financiering nu een internationale toppositie in de brandwondenzorg bereikt.
Toen wij de eerste patiënten met het post-meningokokken sepsis-syndroom kregen hadden we geen protocollen en financiering. Zo ook met de toestroom van patiënten die het slachtoffer waren van het “vleesetende bacterie-syndroom” (fasciïtis necroticans). We deden gewoon wat ons het beste leek en langzamerhand ontstond de ervaring en kennis voor effectieve behandelingen.
Ik doe daarom de volgende oproep aan de ziekenhuizen: help en begeleid post Covid patiënten. Vorm onderling werk- en documentatiegroepen. Gebruik DBC-codes die in de buurt komen ten behoeve van de documentatie. Vorm in uw instelling een groep van in het probleem geïnteresseerden. Stel een werkhypothese op en kies een mogelijke behandeling. Toets na verloop van tijd het resultaat aan de hand van een te kiezen parameter. Bij geen succes, stel een andere werkhypothese op en begin opnieuw. Ook al is er geen direct resultaat, patiënten zullen u dankbaar zijn voor de bestede aandacht en de begeleiding.
Ziekenhuizen kunnen structuur en kwaliteit bieden in het het zoeken naar de juiste behandeling. Dit voorkomt dat slachtoffers van het post Covid syndroom gaan shoppen op internet en in handen vallen van winstbejag.
Robert W. Kreis
Chirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc