Geachte mevrouw/mijnheer,
Tijdens de komende regeerperiode zal echt werk moeten worden gemaakt van kwaliteitsverbetering, financiële duurzaamheid en toekomstbestendigheid van de zorg. Natuurlijk, Hugo de Jonge heeft tal van veranderingen in gang gezet. Alleen niet genoeg en de samenhang ontbreekt nog. Logisch, want vanwege de corona-epidemie staat dit proces al anderhalf jaar stil.
Gelukkig ligt er onverwachts een uitgelezen kans om de noodzakelijke omslag te realiseren. Vanwege de coronamaatregelen kon VWS de sectorpartijen niet op de gebruikelijke wijze raadplegen voor de Contourennota. Daarom presenteerde het ministerie in de Discussienota Zorg voor de Toekomst een overzicht van de meest kansrijke beleidsopties die tot een doorbraak moeten leiden. Een helder stuk, niks wollige taal. Wat een verademing.
Vanuit het veld, in de volle breedte uitgenodigd schriftelijk te reageren, stroomden de zienswijzen binnen. De gebruikelijke consultatierondes aan echte vergadertafels hebben altijd geleid tot uitvergroting van tegenstellingen. Met als resultaat een beleid gebaseerd op compromissen die in de praktijk nooit helemaal, of helemaal niet, aan de verwachtingen voldoen.
De Discussienota bleek een gouden greep. De druk van tegenstellingen bleef uit. Zorgaanbieders, zorgprofessionals, brancheorganisaties, zorgverzekeraars, zorgkantoren belangenorganisaties en andere belanghebbenden konden nu ieder voor zich reageren.
En wat blijkt? In het veld leeft veel meer consensus dan iedereen dacht. In de reacties schaart een grote meerderheid zich impliciet achter de adviesnota Samenwerken aan passende zorg, de toekomst is nú van de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorginstituut Nederland. Aangezien dit advies in nauw overleg met VWS tot stand kwam, is bijna ongemerkt een uitzonderlijke situatie ontstaan.
Namelijk brede consensus onder zorgaanbieders, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties, de zorgverzekeringswereld, het ministerie van VWS en de twee bepalende instanties op het gebied van zorginhoud en zorgbekostiging. Als wij hier verstandig mee omgaan, kan nu eindelijk de omslag worden gerealiseerd waar al zo lang op wordt gewacht.
Mits, en hier komt de angel, deze aanpak niet sneuvelt tijdens het formatieproces van wikken en wegen, geven en nemen. Hier een kilo meer, daar en daar een pond minder betekent een fors risico voor de integrale aanpak van Samenwerken aan passende zorg. Om die samenhang wordt in de reacties op de discussienota door het veld juist expliciet gevraagd. Wanneer slechts een aantal willekeurige beleidsopties uit Samenwerken aan passende zorg in het regeerakkoord terecht komen, zal het de komende kabinetsperiode wéér niet lukken.
Daarom dit dringende beroep op u. Loods deze aanpak ongeschonden langs de klippen van de politieke wenselijkheid. Het veld rekent op u. De burgers rekenen op u. Stel ons niet teleur.
Met vriendelijke groet,
Carin Gaemers