De zorgvraag blijft groeien als gevolg van een (beroeps)bevolking die ouder wordt en een vraag heeft naar zelfstandigheid en gezondheid. Het zorgaanbod loopt niet in de pas bij deze vraag, als gevolg van achterblijvende technologische ontwikkelingen. Maar ook omdat de zorgsector onvoldoende kan voorzien in de vraag naar personeel en het bestaande personeel nog onvoldoende weet te behouden. Willen we de zorgkloof dichten, dan moeten organisaties beter samen werken. Organisaties, publiek en privaat, moeten domein-overstijgend samenwerken en soms ook over hun eigen schaduw stappen.
Waardering en steun
Er is één belangrijk aspect om de arbeidsmarkt en het werk van zorgmedewerkers aantrekkelijk te maken. Dat is waardering. Ook hierin kunnen publieke en private partijen heel goed samenwerken. Dat is ook nodig, want de waardering vanuit de overheid met een eenmalige bonus, sorteert weinig effect. Want zorgmedewerkers voelen zich nu het minst gewaardeerd door de overheid bleek uit onderzoek eerder dit jaar. Maar waardering kan ook anders. Ook daar kun je samen over nadenken en initiatieven voor ontwikkelen.
Samen meer voor de zorg
Gelukkig beginnen private partijen elkaar op dit gebied te vinden. Dat is mooi om te zien. Vooral omdat de zorgsector hier objectief aantoonbaar baat bij heeft. Exemplarisch hiervoor is de gemeenschappelijke inzet van IZZ en VvAA. Beide organisaties bedienen de zorgsector, onder andere met een eigen zorgverzekering. In zekere zin wordt met het aanbod van beide organisaties de zorgmarkt bestreken in de verschillende branches en functies. Beide organisaties vinden dat zorgprofessionals moeten worden ondersteund en dat het werk aantrekkelijker moet worden, juist ook in deze tijden. Daar past ook waardering bij. Een vorm van waardering is dat de zorgprofessional het verplichte eigen risico van maximaal €385 euro krijgt vergoed wanneer iemand wordt besmet met corona. Een medewerker hoeft zelf niet voor de kosten op te draaien. Bij IZZ zijn de aanvragen vanaf eind november binnengekomen en het grootste deel is ook afgehandeld en betaald.
Spring
Waardering kan ook wanneer in de toekomst, bij het mogelijk afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering, juist zorgmedewerkers wél de mogelijkheid krijgen om de korting van 5% op hun basisverzekering te behouden door bijvoorbeeld fiscale mogelijkheden te bieden. Oneerlijk? Zeker niet. Het is een vorm van waardering die publiek is geregeld en een private uitvoering kent. En bovendien in tal van sectoren gemeengoed is. Medewerkers die in de detailhandel werken, of bij een productiebedrijf, kunnen met korting diensten afnemen en producten kopen. Naar analogie daarvan: zorgprofessionals krijgen een geringe korting op hun eigen ‘product’. Om dit, maar ook de eerdergenoemde uitdagingen voor elkaar te krijgen, zullen we over onze schaduw moeten springen. Ook de overheid. Partijen als IZZ en VvAA hebben laten zien dat er samenwerking mogelijk is. Goed voorbeeld, doet volgen. Alles voor een gezonde zorgsector.
Roland Kip
Algemeen directeur IZZ